Φόρμα αναζήτησης

Κοτζιάς: Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος, όχι απλά «πρόβλημα» του ΟΗΕ

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το άριστο επίπεδο των διμέρων σχέσεων και συμφώνησαν να εδραιώσουν έναν Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδος σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας.

«Ο κ Πομπέο συνεχάρη την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών αντιμετώπισης των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσφερε την συνεχιζόμενη στήριξη του στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος και υπογράμμισε την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι δύο άντρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά και για άλλα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος  και να συνεργαστούν στενά τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στην οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία και το κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον κ. Πομπέο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και φιλική.

«Συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, ιδιαίτερα της Αν. Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής . Προηγουμένως είχα μια συζήτηση με τον κ Μίτσελ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις πως βρίσκονται σε πολύ θετική πορεία.

«Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της διεθνώς, γιατί η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως «πρόβλημα» του ΟΗΕ αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή».
 
Είπε πως σήμερα και αύριο θα συνεχίσει τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, και την Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.

Για της συνομιλίες Ελλάδας – Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό».

«Όπως είναι φανερό, στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την  ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς. Εμείς δεν συμφωνούμε με κάποιες από τις προτάσεις του. Επιδιώκουμε κατόπιν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή τη χώρα με το νέο της όνομα».

Είπε ότι συζήτησε το Σκοπιανό χθες και προχθές με τον κ. Μίτσελ κι όχι με τον Μάικ Πομπέο, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε προτροπή να κλείσει το θέμα, απάντησε: « Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτε, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν  με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί λύσεις».
 
Σε ερώτηση αν έθεσε το ζήτημα των εξοπλισμών προς την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς είπε πως και οι Αμερικανοί είναι σκεπτικοί.

Ενώ σε σχέση με τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς, είπε πως οι αμερικανοί ήταν εκείνοι που ρώτησαν.

«Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατά στη φυλακή και σειρά από πολίτες των ΗΠΑ».

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης