Φόρμα αναζήτησης

Κοτζιάς: «Έχει ανοίξει η όρεξη των Τούρκων για την ΑΟΖ»

Τη θέση ότι η Τουρκία ενοχλείται από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέφρασε ο Κοτζιάς [...]

Read More...

Τη θέση ότι η Τουρκία ενοχλείται από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς αυτά δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και απαντώντας στην ερώτηση «τι έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ και εάν θα συνεχίσουν τους “τσαμπουκάδες” όταν θα πάει εκεί η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil», ο κ. Κοτζιάς ήταν σαφέστατος: «Έχει ανοίξει η όρεξή τους. Πρέπει να κοπεί η όρεξή τους».

Συμπλήρωσε πως «αυτό που είναι πιο σοβαρό είναι οι αγορές που κάνει η Τουρκία όχι σε πολεμικά υλικά, αλλά σε πλοία τόσο για την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στη θάλασσα όσο και για την αξιοποίησή τους. Εκεί μπορεί να σκέφτονται κάποιοι θερμόαιμοι στην Άγκυρα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποια επεισόδια ή να επιδείξουν ότι μπορούν να ελέγχουν κάποια “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κύπρο, λέγοντας ότι «εκείνο που νομίζω και κάνουμε μία σοβαρή δουλειά που δεν είναι από τις δουλειές που μπορεί κανείς να ζητάει δημόσια, η Τουρκία ελπίζω όταν θα σκεφτεί κάποιος θερμόαιμος να φτιάξει κάτι, θα το ξανασκεφτεί γιατί θα υπάρχουν καταστάσεις που δε θα τη συν-ευνοούν για κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση εάν εννοεί ότι κάποιες μεγάλες δυνάμεις ή τοπικές δυνάμεις θα σταθούν απέναντι από την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Δεν εννοώ κάτι. Θα το δείξει ο χρόνος».

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Σκοπιανό, στους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία αλλά και για το  εάν η Τουρκία έχει παραβιάσει τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές” 

Πηγή: skai.gr

Send this to a friend