Φόρμα αναζήτησης

Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου: Συζήτησαν για κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Την απόλυτη καταδίκη της Ελλάδας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, μετέφερε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ελσίνκι.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους συζήτησαν την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

“Σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα”, σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η συνάντηση δεν είχε στόχο να βρεθεί μια μόνιμη λύση στα ανοικτά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο έτσι ώστε να μην προκύψει κάποιο ατύχημα.

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο twitter o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του είχαν μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των χωρών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αδάμος Ζαχαριάδης