Φόρμα αναζήτησης

Καλό κλίμα στις συνομιλίες Νίμιτς – Κοτζιά – Ντιμιτρόφ για Σκοπιανό

Κι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για μια αμοιβαία συμφωνία και εργάζονται σκληρά γι’ αυτό, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση μιάμιση μέρας συνομιλιών με τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις των ομάδων εργασίας των δύο χωρών.

Οι σημερινές συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ ξεκίνησαν στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα και ολοκληρώθηκαν μιάμιση ώρα αργότερα. Έχοντας τους δύο Υπουργούς εκατέρωθεν, ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε «πολύ μαστόρικες» (very workmanlike) τις συνομιλίες .

«Τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και οι διαφορές έχουν μειωθεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική επίλυση των θεμάτων, αλλά και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να πράξουν αρκετά για να έχουν αμοιβαία συμφωνία και εργάζονται πολύ σκληρά γι’ αυτό».
 
Ο κ. Νίμιτς είπε πως οι δύο Υπουργοί θα συνεχίσουν το διάλογο στις Βρυξέλλες. Ανέφερε πως οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά.
«Οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά αναγνωρίζουν αμφότερες τη σημασία μιας αμοιβαίας συμφωνίας και είναι αποφασισμένες να το κάνουν».
 
Σε ερώτηση αν υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών, ο κ. Νίμιτς είπε πως και οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί γνωρίζονται μεταξύ τους κι όταν χρειάζεται βρίσκουν τρόπο να το κάνουν.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν έκαναν δηλώσεις.

ΚΥΠΕ