Φόρμα αναζήτησης

Ελλάδα: Εκλογές με διακύβευμα την αυτοδυναμία της ΝΔ

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν απαντήσει με βεβαιότητα σε σημαντικές παραμέτρους, με την πιο κρίσιμη εξ αυτών να είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα το δώσουν οι κάλπες που θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Ακόμα όμως και η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα ποσοστά που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα υπερβούν το εκλογικό όριο του 3% για να καταστούν κοινοβουλευτικά. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το πρώτο κόμμα θα πάρει ως δώρο (bonus) 50 βουλευτικές έδρες, κάτι που συνέβη και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις, με πιο έγκυρη αυτήν της πραγματικής κάλπης στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, δίνουν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον αέρα του νικητή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας συντηρούν σημαντικές δυνάμεις, που μπορεί να είναι κατώτερες των προσδοκιών τους, αλλά επαρκείς για τη συγκρότηση μια ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης είναι η καθίζηση του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, η οποία κατά πάσα πιθανότητα μπαίνει στη Βουλή, αλλά με οριακό ποσοστό. Από την εκλογική διαδικασία απέχει το κόμμα του Πάνου Καμμένου (Ανεξάρτητοι Έλληνες), το οποίο έκανε τον κύκλο του και οδεύει σε διάλυση καθώς τα περισσότερα στελέχη του μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, για να διατηρήσουν τις υπουργικές του καρέκλες. Μέρος των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής φαίνεται να έχει μετακομίσει στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής τον Μάιο.

Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) και το ΚΚΕ φαίνεται να παραμένουν καθηλωμένα στα χαμηλά ποσοστά τους, με το ΚΙΝΑΛ να αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής, τα οποία θα γίνουν πιο ορατά σε περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη ή ανοχή για σχηματισμό κυβέρνησης. Πιθανότητες εισόδου στη νέα Βουλή διατηρεί και το νεοσύστατο ΜεΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι μετρήσεις δείχνουν ΝΔ

Τα γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες επιβεβαίωσαν τη δυναμική της ΝΔ, με εκτίμηση ότι οι πιθανότητες να μην επιτύχει αυτοδυναμία είναι περιορισμένες. Μάλιστα η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την τηλεόραση του ΑΝΤ1, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, δείχνει πως η ΝΔ πετυχαίνει αυτοδυναμία ακόμα και αν η νέα Βουλή είναι επτακομματική (όσο περισσότερα κόμματα εισέλθουν στη Βουλή, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να καταστεί αυτοδύναμο εξασφαλίζοντας 151 έδρες). Η δημοσκόπηση της Marc έδειξε ότι η διαφορά των 9,5% μονάδων που χώριζε τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα διευρυνθεί και σε μέσες τιμές θα αγγίξει τις 11,4 μονάδες. Την ίδια τάση κατέδειξαν ακόμα τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή (Κάπα Research και της Metron Analysis).

Δημοσκόπηση Marc

ΝΔ: Από 36,4 έως 41,4 και μέση τιμή 38,9.

ΣΥΡΙΖΑ: Από 25,1 έως 29,9 και μέση τιμή 27,5.
ΚΙΝΑΛ: Από 5,6 έως 8,4 και μέση τιμή 7.
ΚΚΕ: Από 4,3 έως 6,7 και μέση τιμή 5,5.
Χρυσή Αυγή: Από 2,6 έως 4,6 και μέση τιμή 3,6.

Ελληνική Λύση: Από 2,9 έως 4,9 και μέση τιμή 3,9.
ΜεΡΑ25: Από 2,7 έως 4,7 και μέση τιμή 3,7.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της μέτρησης η ΝΔ εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 151 έως 165 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στους 70 έως 82 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ θα λάβει 16 έως 24 έδρες, το ΚΚΕ 12 έως 18 έδρες, η Χρυσή Αυγή 0 έως 13 έδρες, η Ελληνική Λύση 0 έως 14 έδρες και το ΜεΡΑ25 από 0 έως 13 έδρες.

Δημοσκόπηση Κάπα Research

ΝΔ 40%
ΣΥΡΙΖΑ 28%
Κίνημα Αλλαγής 7,3%
ΚΚΕ 5,4%
Χρυσή Αυγή 3,9%
ΜέΡΑ25 3,4%
Ελληνική Λύση 3,1%
Ένωση Κεντρώων 1,5%
Πλεύση Ελευθερίας 1,5%
Άλλο κόμμα 5,9%.

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research η παράσταση νίκης είναι ιδιαιτέρως θετική για τη ΝΔ, καθώς οι ερωτώμενοι ασχέτως της επιλογής τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν εκτιμούν σε ποσοστό 73% ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, ενώ αυτοί που πιστεύουν πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζονται στο 17%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

ΝΔ 40%

ΣΥΡΙΖΑ 28%

ΚΙΝΑΛ 7,7%

ΚΚΕ 5,5%

Χρυσή Αυγή 4,5%

ΜεΡΑ25 4%

Ελληνική Λύση 3%

Ένωση Κεντρώων 1,5%

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 12% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική. Στην εκτίμηση εδρών η Νέα Δημοκρατία θα έχει από 157 έως 166, ο ΣΥΡΙΖΑ 76 έως 78, το ΚΙΝΑΛ 21 έως 22, το ΚΚΕ 15 έως 16, η Χρυσή Αυγή 12 έως 13, το ΜεΡΑ25 11 έως 12 και η Ελληνική Λύση 0 έως 8.

Και τη Δευτέρα;

Αν η ΝΔ επιτύχει αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως είναι προετοιμασμένος για τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία δεν θα είναι αμιγώς κομματική, καθώς θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες και ενδεχομένως στελέχη που έχουν διαγράψει πολιτική διαδρομή σε άλλα κόμματα. Έχει ξεκαθαρίσει ότι η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα «αξιοποιηθούν» όχι στην κυβέρνηση αλλά σε άλλα πόστα (επίτροπος στην ΕΕ, προεδρία Δημοκρατίας κ.λπ.) προσωπικότητες όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ίσως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, μετά από την πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να τον τοποθετήσει σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, αναμένεται πως θα εξασφαλίσει είτε τη στήριξη είτε την ανοχή του ΚΙΝΑΛ, με τον κίνδυνο για τη Φώφη Γεννηματά να δει βουλευτές της να προσχωρούν στη ΝΔ. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρει να βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Αύγουστο με απλή αναλογική που ενδεχομένως θα ρίξει την Ελλάδα σε περιπέτεια ακυβερνησίας.

Επιστροφή στον δικομματισμό

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι προετοιμασμένοι για την ήττα, χωρίς όμως να προκύπτουν έως τώρα τάσεις αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεχομένως να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενταχθεί προσωπικότητες με ετερόκλητες πολιτικές διαδρομές και φιλοσοφίες. Στελέχη του κόμματος της Αριστεράς εκτιμούν πως η παραμονή του κόμματος στην αντιπολίτευση θα δώσει ευκαιρίες οργανωτικής αναδιάρθρωσης και αλλαγών που θα το κάνουν πιο συμπαγές, με προοπτικές διεκδίκησης της εξουσίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που δεν αναμένει κανένας είναι η πολιτική αποστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λόγω ηλικίας έχει προοπτική να καταστεί για πολλά χρόνια ο ηγέτης του ενός εκ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος, με ενίσχυση του δικομματισμού και απορρόφηση των μικρότερων κομμάτων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλευτές κατάδικοι;

Οι ισορροπίες στη νέα Βουλή δυνατόν να αλλάξουν με την ολοκλήρωση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Αν η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι καταδικαστική για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και για στελέχη όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός κ.ά. θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα νομιμότητας για το ίδιο το νεοναζιστικό μόρφωμα, το οποίο ενδεχομένως θα επικυρωθεί και με δικαστική απόφαση ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Σε μια τέτοια εξέλιξη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ανακατατάξεις στο Κοινοβούλιο, αν αριθμός βουλευτών βρεθεί στη φυλακή και αυτομάτως εκπέσουν του αξιώματός τους με ταυτόχρονη αφαίρεση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Αυτό θα επηρεάσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς ο Γ. Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής, έχοντας ταυτόχρονα εμπλοκή, σύμφωνα με τη δικογραφία, στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.