Φόρμα αναζήτησης

Debate της Κεντροαριστεράς στη σκιά της ένοπλης επίθεσης

Στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας, διεξήχθη το δεύτερο και τελευταίο debate των εννέα υποψηφίων για την προεδρία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Όλοι οι υποψήφιοι επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανομία, όπως είπαν, που επικρατεί στην περιοχή ενώ οι κ. Θεοδωράκης, Μανιάτης και Καμίνης ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Νίκου Τόσκα.

Αν και άπαντες οι υποψήφιοι δεσμεύθηκαν ότι σε περίπτωση επικράτησής τους θα συνεργαστούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενότητα του νέου κομματικού φορέα, Γεννηματά και Θεοδωράκης επικρίθηκαν από τους υπόλοιπους για τη συμφωνία τους να μην ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

«Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση», είπε η Φώφη Γεννηματά. «Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος, κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία», απάντησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ο μόνος που διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, αποκλείοντας την πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.  Οι υπόλοιποι υποψήφιοι επέλεξαν να αφήσουν το θέμα ανοικτό με την προϋπόθεση ότι θα είναι ισχυρός ο νέος φορέας.

Ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. «Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε μπορούν, η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα κυβέρνηση που δε θα κοιτά πίσω», επεσήμανε.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στις βολίδες και στους κάλυκες που περισυνελέγησαν από τον τόπο της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, και ειδικότερα εναντίον των δύο αστυνομικών φρουρών της διμοιρίας των ΜΑΤ, αναμένονται από στιγμή σε στιγμή, από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να διευκρινιστεί αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλη επίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξετάζουν ως πολύ πιθανό να πρόκειται για την «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», η οποία έχει χτυπήσει άλλες δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Το χτεσινό χτύπημα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, έχει ομοιότητες με την επίθεση στον ίδιο στόχο στις 10 Ιανουαρίου 2017, περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, γι’ αυτό εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να έχει σχέση η χτεσινή επίθεση με την πρόσφατη σύλληψη του 29χρονου στην πλατεία Αττικής.

Μέλη της ίδιας οργάνωσης έχουν πυροβολήσει και πάλι εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Η οργάνωση έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού και -με χειροβομβίδα- στη γαλλική πρεσβεία, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός φρουρός, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2016, αντίστοιχα.

Πηγές: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ