Φόρμα αναζήτησης

Ανάγκη για μέγιστη συναίνεση στο θέμα της πΓΔΜ

Την ανάγκη επίτευξης της μέγιστης εθνικής συναίνεσης, προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση κινείται σε δύο βασικές εθνικές γραμμές: την ονομασία erga omnes και την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και δεκαετίες, και πλέον βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

“Υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν διαχειριστεί τα εθνικά θέματα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

“Θέλουμε μία λύση που να αντέξει στο χρόνο, να είναι βιώσιμη, ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής: Αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς”, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

“Δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μία δύσκολη υπόθεση. Νομίζω τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, όπως είμαι ανοιχτός και για ενημέρωση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θεωρώ ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση”, κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει ενωμένη στα εθνικά θέματα και αυτό την κάνει πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

“Νομίζω πως είναι ακόμη πιο σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, όταν είναι γνωστό πως μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, αλλά στα εθνικά απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στο χρόνο και γιατί με τον τρόπο αυτό, όταν η Ελλάδα έχει αυτή την ενότητα, είναι ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει εντός των επόμενων δύο ημερών τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη γίνει και ο Πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί απαράδεκτο να γίνεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν», καθώς οποιαδήποτε αναφορά στο Ίλιντεν ενισχύει τις αλυτρωτικές τάσεις της πΓΔΜ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Παρασκευής.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης