Ευρωεκλογές 2024/Ελλάδα: Οκτώ κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτή - Πρωτιά για τη ΝΔ με 28,6%

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.6.2024
Ευρωεκλογές 2024/Ελλάδα: Οκτώ κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτή - Πρωτιά για τη ΝΔ με 28,6%
Η ιστορικά χαμηλή συμμετοχή διαμορφώνει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ελλάδα για τις ευρωεκλογές του 2024 στις 19:00, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, η εκλογική διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά. Στις 17:30 η συμμετοχή έφτανε στο 32,9%, ποσοστό εξαιρετικά μικρό που φέρνει προβληματισμό στο πολιτικό σύστημα.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε αρκετές χώρες της ΕΕ τις προηγούμενες ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 370 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 14.55, η συμμετοχή βρισκόταν στο 26,1%, ενώ στις 11:30 η ήταν στο 13,1%.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κάλπες απηύθυναν στο σύνολό τους οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, καλώντας τους πολίτες να στείλουν μήνυμα μέσω της ευρωκάλπης.

Περί τις 23.00 αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για τη σταυροδοσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Live η καταμέτρηση στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδος: https://ekloges.ypes.gr/current/e/home/

22:20 Ξεπέρασε το 60% η αποχή - Οκτώ κόμματα στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΥΠΕΣ, η αποχή ξεπέρασε το 60%.

Οκτώ κόμματα φαίνεται να εκλέγουν τουλάχιστον ένα ευρωβουλευτή, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωμάτωση στο 87,00% . Η Ελλάδα έχει 21 έδρες στην Ευρωβουλή. Η ΝΔ εκλέγει 7 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 4 ,το ΠΑΣΟΚ 3 ευρωβουλευτές, από 2 ευρωβουλευτές το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και από έναν η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή της Λογικής.

4872047886257715 image

ΝΔ (αριθμός σταυρών)

  • Γιώργος Αυτιάς 29.004
  • Βαγγέλης Μεϊμαράκης 21.971
  • Φρέντης Μπελέρης 18.313
  • Ελίζα Βοζέμπεργκ 15.907
  • Μανώλης Κεφαλογιάννης 15.146
  • Ελεονώρα Μελέτη 12.758
  • Δημήτρης Τσιόδρας 12.169

21:43 Επτά κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτή - Στο 28,6% η ΝΔ, στο 14,7% ο ΣΥΡΙΖΑ

Επτά κόμματα φαίνεται να εκλέγουν ευρωβουλευτή, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων να ανέρχεται στο 64%.

Όπως τονίστηκε, το αποτέλεσμα παραμένει ρευστό και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές. Σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκονται το ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση.

Αναλυτικά η εκτίμηση αποτελεσμάτων από το ΥΠΕΣ

  • Η Νέα Δημοκρατία στο 28,6% λαμβάνει 7 έδρες
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 14,7% λαμβάνει 4 έδρες
  • Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 12,9% λαμβάνει 3 έδρες
  • Η Ελληνική Λύση στο 9,5% λαμβάνει 2 έδρες
  • Το ΚΚΕ στο 9,3% λαμβάνει 2 έδρες
  • Η ΝΙΚΗ στο 4,4% λαμβάνει 1 έδρα
  • Η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4% λαμβάνει 1 έδρα

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα λάβει την 21η έδρα που αντιστοιχεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών πάντως, η Φωνή Λογικής φαίνεται πως δεν εκλέγει ευρωβουλευτή μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει ποσοστό 3%.

21:05 Στο 51,3% τα αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024

Η ΝΔ συγκεντρώνει 27,72%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,77%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,17%, η Ελληνική Λύση στο 9,82% το ΚΚΕ στο 9,3%, η Νίκη στο 4,42%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,40%, η Φωνή Λογικής στο 3,05%.

20:40 Στο 33% τα αποτελέσματα ευρωεκλογών 2024: Πρώτη η ΝΔ με 27,6% - Στο 14,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 13,4% το ΠΑΣΟΚ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 στο 33% των τμημάτων έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ εντός της επόμενης ώρας θα γίνει και εκτίμηση αποτελέσματος.

Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στο 40,8% η ΝΔ εμφανίζεται στο 27,58%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,43%, η Ελληνική Λύση στο 9,9% το ΚΚΕ στο 9,28%, η Νίκη στο 4,41%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,38%, η Φωνή Λογικής στο 3,04%.

20:20 Τα πρώτα αποτελέσματα στην επικράτεια στο 28,1% της ενσωμάτωσης

4871965753163471 image

20:10 Πηγές ΝΔ: Σημαντική νίκη, η μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών

Πηγές της ΝΔ σχολιάσαν το exit poll των Ευρωεκλογών, συστήνοντας υπομονή και ότι «πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε πάνω σε μία σαφή εικόνα».

«Το πρώτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να μας προβληματίσει η αυξημένη αποχή», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

«Οι πολίτες έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες»

«Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, μιλάμε για μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Σίγουρα οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους.

Ας μην υποτιμούμε και το τι φαίνεται ότι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κοινή συνισταμένη η άνοδος της Ακροδεξιάς», προσθέτει.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Πειραιώς σημειώνει ότι «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη όπου επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Βρίσκεται μάλιστα κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο».

20:05 Νωρίτερα το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα

Σαράντα λεπτά νωρίτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της Singular Logic, λόγω της μεγάλης αποχής, αντί για τις 21:00, η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται για τις 20:20 ή και νωρίτερα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει από το υπουργείο Εσωτερικών Ελλάδος ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

19.58 Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα: Οκτώ έδρες για το CDU, τέσσερις για το The Left, τρεις για τους S&D

Οκτώ έδρες για το CDU, τέσσερις για το The Left, τρεις για τους S&D δίνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Αναλυτικότερα:

4871951819000785 image
4871951884888244 image

19:38 Νέα Αριστερά: Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί

Σχόλιο για το αποτέλεσμα του exit poll πραγματοποίησαν πηγές της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας πως αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

«Η τεράστια αποχή επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση και αυτό οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς. Η κρίση αυτή πλήττει και την Αριστερά από την οποία η Νέα Αριστερά δεν εξαιρείται. Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει τον αγώνα της. ιδρύθηκε στην βάση αξιών και αρχών. Δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Η μάχη απέναντι στην κυριαρχία της δεξιάς και της ακροδεξιάς θα συνεχιστεί όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

19:32 ΚΚΕ: Εφόσον επιβεβαιωθούν τα Exit Polls καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος

Με βάση τα Exit Polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

19:27 Το μήνυμα Κασσελάκη για την πρώτη εκτίμηση του exit poll

Το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την πρώτη εκτίμηση του exit poll. Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στην Κουμουνδούρου όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα, ενώ πρώτα πήγε με τη σκυλίτσα του, Φάρλεϊ, βόλτα γύρω από τα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα επίσημα αποτελέσματα θα έρθουν. Θα τα σχολιάσω αργότερα από τα γραφεία μας στην Κουμουνδούρου. Αύριο δεν αλλάζει η ανασφάλεια που βιώνει ο κόσμος. Δεν πρέπει να κάνουμε όσα κάνουμε για την καρέκλα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ανακοίνωση του exit poll.

19:20 Χαριλάου Τρικούπη: Αυξάνονται τα ποσοστά για τρίτη συνεχόμενη εκλογή – Μείζον πρόβλημα η μεγάλη αποχή

Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα του Exιt Poll.

Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα.

Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Τέλος, επιφυλάσσονται για πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση όταν θα διαμορφωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

19:17 Στο Μοσχάτο ο Μητσοτάκης, πάει Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης

Στο Μοσχάτο και τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στον δρόμο για την Κουμουνδούρου είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

19.00 Γνωστοποιήθηκε το exit poll – Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

4871942850892080 image

Το ποσοστό και η κατανομή εδρών σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό από 28% έως 32% και άρα κερδίζει 7-8 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό από 15,2% έως 18,2% και κερδίζει 4 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό από 10,9% έως 13,9% και κερδίζει 3 έδρες.

Το ΚΚΕ λαμβάνει ποσοστό από 7,9% έως 10,3% και κερδίζει 2 έδρες.

Η Ελληνική Λύση λαμβάνει ποσοστό από 7,6% έως 10% και κερδίζει 2 έδρες.

Η ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό από 2,9% έως 4,9% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό από 2,6% έως 4,6% και κερδίζει 1 έδρα.

Η ΜέΡΑ25 λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η Νέα Αριστερά λαμβάνει ποσοστό από 2% έως 3,4% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η Φωνή Λογικής λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Οι Δημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,7% έως 1,7% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Πατριώτες λαμβάνουν ποσοστό από 1,4% έως 2,8% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Ο Κόσμος λαμβάνει ποσοστό από 0,5% έως 1,5% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Άλλο ψήφισαν σε ποσοστό από 2,6% έως 4,6%.

4871928979051891 image
4871929113436038 image
4871929299525697 image

Το exit poll διενεργήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis, ενώ όσο τα στοιχεία θα ενσωματώνονται, αναμένεται να υπάρξει αναθεωρημένη εκτίμηση από τους δημοσκόπους γύρω στις 21.00.

Πηγή: cnn.gr / in.gr / ertnews.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
O Νασράλα ήταν ο στόχος της επιδρομής στη Βηρυτό, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στο Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

O Νασράλα ήταν ο στόχος της επιδρομής στη Βηρυτό, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στο Ισραήλ

O Νασράλα ήταν ο στόχος της επιδρομής στη Βηρυτό, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στο Ισραήλ

Απόδραση βαρυποινίτη: Άφαντος και οπλισμένος ο Δώρος Θεοφάνους - Προσχεδιασμένη η πράξη του
ΚΥΠΡΟΣ

Απόδραση βαρυποινίτη: Άφαντος και οπλισμένος ο Δώρος Θεοφάνους - Προσχεδιασμένη η πράξη του

Απόδραση βαρυποινίτη: Άφαντος και οπλισμένος ο Δώρος Θεοφάνους - Προσχεδιασμένη η πράξη του

Έτσι θα είναι οι φυλακές ανηλίκων: Τι προβλέπουν οι κανονισμοί λειτουργίας που κατατέθηκαν στη βουλή για ψήφιση
ΚΥΠΡΟΣ

Έτσι θα είναι οι φυλακές ανηλίκων: Τι προβλέπουν οι κανονισμοί λειτουργίας που κατατέθηκαν στη βουλή για ψήφιση

Έτσι θα είναι οι φυλακές ανηλίκων: Τι προβλέπουν οι κανονισμοί λειτουργίας που κατατέθηκαν στη βουλή για ψήφιση

Διασύνεδση Ελλάδας - Κύπρου: Ορόσημο η ερχόμενη Δευτέρα για να ξεμπλοκάρει το έργο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνεδση Ελλάδας - Κύπρου: Ορόσημο η ερχόμενη Δευτέρα για να ξεμπλοκάρει το έργο

Διασύνεδση Ελλάδας - Κύπρου: Ορόσημο η ερχόμενη Δευτέρα για να ξεμπλοκάρει το έργο

Μαρινέλλα: Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρινέλλα: Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Μαρινέλλα: Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της - Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν