Άρθρα, δημοσκοπήσεις, διάσπαση και κριτική έχουν ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος πυροδότησε νέα εσωκομματική ένταση, εντείνοντας τον προβληματισμό στους κόλπους του κόμματος.
Μολονότι αντικείμενο της συνεδρίασης υπήρξε επί της αρχής ο προγραμματισμός δράσεων του κόμματος προς αποκατάσταση των «πληγών» της διάσπασης, εντούτοις τα πράγματα δεν κύλησαν ανέμελα, καθώς τοποθετήσεις σειράς στελεχών εμπεριείχαν έντονα στοιχεία κριτικής αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση που περιγράφεται ως «χαλαρή» μέχρι εκείνη τη στιγμή από τους παρόντες.
Η αίθουσα «πάγωσε», ωστόσο, όταν την ώρα της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στην νέα ηγετική ομάδα. Τότε, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε συγγνώμη και να αποχώρησε από την συνεδρίαση, χωρίς να ακούσει όλη την παρέμβαση του ομιλητή. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» και εν αναμονή των σημερινών δημοσκοπήσεων, η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως «απρέπεια», αλλά και ως «ευτελισμός του οργάνου», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, πυροδοτώντας νέο γύρο τριβών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του ο κ. Τεμπονέρας ζήτησε να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός. Ακόμη, επισήμανε πως το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά, υπογραμμίζοντας την απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εστίασε στην ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα, δηλαδή τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι τα 13 περιφερειακά συνέδρια δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο. Για το λόγο αυτό, επανέφερε τον οδικό χάρτη που είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρίαση, με συγκεκριμένα ορόσημα, επεξεργασίες και προτάσεις πολιτικής, ώστε το κόμμα να φύγει μπροστά, με επίκεντρο την ακρίβεια, τους μισθούς και τη στέγαση. Επιμένω στην ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση, φέρεται να τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.
Αμέσως μετά την έξοδο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα, στελέχη που ήταν παρόντα ζήτησαν, κατά πληροφορίες, να πληροφορηθούν αν είχε όντως αποχωρήσει οριστικά ο κ. Κασσελάκης, με τους Γραμματείς του κόμματος να του τηλεφωνούν, για να διαπιστώσουν τι πραγματικά ίσχυε. Τελικά, ενημέρωσαν τα στελέχη που βρισκόταν στην αίθουσα πως ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει. Τότε, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε, εμφανώς ενοχλημένος, πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στο όργανο, ζητώντας να σβηστεί το όνομά του από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατόπιν αυτών και με τους «Προεδρικούς» να παραμένουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, το κλίμα βάρυνε εξαιρετικά πολύ, με πολλά από τα παρόντα στελέχη να κάνουν λόγο για «απαξιωτική συμπεριφορά» από πλευράς της νέας ηγεσίας.
Έριδες για το Συνέδριο
Την ίδια ώρα, τη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών προκάλεσε το γεγονός ότι οι «Νεοπροεδρικοί», Νίκος Σκορίνης και Θεοδώρα Τζάκρη έσπευσαν να ζητήσουν, κατά πληροφορίες, τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μετά τις εκλογές, με τον κ. Κασσελάκη να ανταπαντά, όμως, πως ««το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του». Καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το σχετικό αίτημα ήρθε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη παρατηρούσαν πως η εμμονή των «Νεοπροεδρικών» να μεταθέσουν το Συνέδριο δεν είναι ασύνδετη με την επιθυμία ορισμένων «Νεοπροεδρικών» στελεχών να ελέγξουν τα όργανα και τους συσχετισμούς στο κόμμα, όπως διαφάνηκε από την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες Νομαρχιακές οργανώσεις, όπου εμφανίστηκαν «προεδρικοί» πυρήνες. Παράλληλα, ερωτηματικά από μερίδα στελεχών εγείρονται και για τη φύση του Συνεδρίου, δηλαδή αν αυτό θα είναι «κανονικό», ή θα τροποποιηθεί ο χαρακτήρας του, χωρίς να αισθάνονται πως υπάρχει αυτήν την ώρα σαφής εικόνα.
Κατά πληροφορίες, αντιδράσεις υπήρξαν και από ορισμένα στελέχη και για την αρθρογραφία στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη, όπως οι Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Οικονόμου στον Τύπο, στην κατεύθυνση της πόλωσης που εντείνει το ρεύμα των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα φέρεται να έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ αρκετά στελέχη ενέσκηψαν στο θέμα της ανασυγκρότησης του κόμματος, μετά τη διάσπαση.
Ως πρώτη γραμμή άμυνας, κορυφαία στελέχη αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα περιοδείες ανά την επικράτεια, με στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις όπου σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις, όπως στην Α’ Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Οι περιοδείες θα εστιάσουν ακόμη στις «ορφανές» περιφέρειες, δηλαδή αυτές που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά την αποχώρηση των «6 συν 6» και της «Ομπρέλας». Δηλαδή:
· Α’ Αθήνας
· Ξάνθη
· Ροδόπη
· Φλώρινα
· Ιωάνννινα
· Μεσσηνία,
Ενώ το επόμενο διάστημα θα αναπληρωθούν στα τοπικά κομματικά όργανα και όσα στελέχη αποχώρησαν, με βάση τους αναπληρωματικούς.
Η επιστροφή της Έφης
Την ίδια ώρα, εντείνουν την παρουσία τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στελέχη των «11», σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζεστό το εγχείρημα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την Έφη Αχτσιόγλου να παραχωρεί σήμερα την πρώτη της συνέντευξη μετά τη διάσπαση.
Πάντως, η νευρικότητα στους κόλπους της Κουμουνδούρου για το δημοσκοπικό αποτύπωμα όσων αποχώρησαν ερμηνεύει, κατά πολλούς, δηκτικά σχόλια από πλευράς των «Νεοπροεδρικών», όπως το χθεσινό του Παύλου Πολάκη. Τοποθετούμενος με φόντο την ανάρτηση του δημοσιογράφου Νίκου Σερβετά στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία αναφερόταν στην ονοματοδοσία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης σχολίασε: «Να το πούμε "Νέα Αριστερά" (ΝΑΡ) μήπως πάρουμε μαζί μας και τον Πολάκη!»... πρότεινε η σχετική ανάρτηση, για να εισπράξει την «πληρωμένη» απάντηση του Παύλου Πολάκη. «Εγώ έτσι κι αλλιώς δεν θα ρθω, αλλά άμα το βγάλετε έτσι θα φύγει ο Μπιστης και θα καταστραφείτε!! Προσοχή λοιπόν!». Ο Νίκος Μπίστης, πάντως, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε κάτω από την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με ένα λιτό, αλλά ξεκάθαρο σχόλιο: «Μαζί να μην είμαστε Παύλο και ας το πούμε όπως θες».
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.