Λευκός καπνός βγήκε την Τρίτη το βράδυ από τον χώρο συνεδρίασης των 11 βουλευτών και βουλευτριών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κύβος ερρίφθη με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, γραμματέα την Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η επίσημη πρώτη της νέας ΚΟ, της οποίας το όνομα θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, θα είναι η «καυτή» συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εκεί οι 11 καλούνται να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση, με τους ψηφοφόρους, που θα ακούσουν για πρώτη φορά τις θέσεις τους και, φυσικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου και θα πρέπει να γίνουν -αν όχι προφανείς- τουλάχιστον ευκρινείς οι λόγοι της διάσπασης.
Σοβαρό πλήγμα
Όσο σκι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να υποτιμήσει το μέγεθος της διάσπασης, λέγοντας ότι αποχώρησε περί το 1% του κόμματος, έχουμε δύο πολύ σοβαρά δεδομένα.
Το πρώτο είναι το εξής διαδικαστικό: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί θεωρητικά να μετρά 150.000 μέλη, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο θεωρητικά. Άνθρωποι που γράφτηκαν μέσω του iSYRIZA ή κατά την εκλογική διαδικασία, στην τεράστια πλειοψηφία τους δεν συμμετέχουν και ως εκ τούτου, δεν είναι και τυπικά μέλη.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό, για να εγγραφεί και τυπικά ένα νέο μέλος, πρέπει να περάσει από την τοπική οργάνωση και να υπογράψει. Πάντως, οι τοπικές οργανώσεις αυτά τα… χιλιάδες μέλη ουδέποτε τα συνάντησαν. Και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι περσινές εκδηλώσεις «υποδοχής νέων μελών» ήταν μάλλον αποτυχημένες. Εν τω μεταξύ, καθημερινά αποχωρούν δεκάδες ενεργά μέλη σε όλη την χώρα.
Το δεύτερο δεδομένο, είναι το γνωστικό πεδίο και η εμπειρία των στελεχών που αποχώρησαν. Για τους νευραλγικούς τομείς, ξεκινώντας από την Οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετρά δύο αποχωρήσεις πρώην υπουργών – του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη. Από τον τομέα της Εργασίας -στον οποίο υπάγεται το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων που συνδέεται άμεσα και με το ΕΣΥ-, αποχώρησαν η πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός, Νάσος Ηλιόπουλος, όπως και οι πάρα πολλοί οργανωμένοι συνδικαλιστές. Στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους και της Αλληλεγγύης, αποχώρησε σχεδόν ολόκληρο το τμήμα Δικαιωμάτων και η πρώην υφυπουργός κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Αποχώρησαν δύο πρώην υπουργοί Παιδείας, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Φίλης και η πρώην υφυπουργός, Μερόπη Τζούφη. Και επίσης, έχει αποχωρήσει σχεδόν ολόκληρο το τμήμα Πολιτισμού.
Ιδεολογικό χάσμα
Η βασική ιδεολογική ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη έγινε μετά από την, γνωστή πια, ομιλία του στον ΣΕΒ. Εκεί ο κος Κασσελάκης δεν αναφέρθηκε ούτε στις συλλογικές συμβάσεις, ούτε στον κατώτατο μισθό. Αντ’ αυτού πρότεινε τα stock options, κάτι που το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει περιγράψει πολύ αρνητικά και μίλησε για υπερωρίες μεν, αλλά που θα πληρώνονται.
Για τη νέα ΚΟ των 11 τα εργασιακά και η οικονομία αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό. Και για να διαχωριστούν ιδεολογικά και για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αν κρίνουμε από τις κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του παρελθόντος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην αοριστία. Δύο μήνες μετά την εκλογή του, δεν έχει δώσει σαφές πολιτικό στίγμα, αλλά από τα συμφραζόμενα επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Πρόσφατα και ξεσηκώνοντας τεράστιες αντιδράσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε χαρακτηρίσει ως την «πιο μνημονιακή απόφαση» το «μαξιλάρι» της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Όχι ακριβώς Αριστερά
Σήμερα, όμως, από το βήμα του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης ανασκεύασε, αλλά και πάλι… όχι ακριβώς αριστερά. Ενδιαφερόμενος για το κοινωνικό κράτος από τη μία, αλλά με έμφαση στην κοινωνική ανέλιξη από την άλλη, το «ελληνικό όνειρο» Κασσελάκη μοιάζει πιο πολύ με μια κοινωνία ανισοτήτων, όχι όμως εξαθλίωσης. Μια βασική διαφορά με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά σίγουρα όχι μια αριστερή πολιτική θέση.
Έμφαση δε, έδωσε στους Έλληνες. Κάτι που πρώτη φορά ακούμε από πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν κυρίως σε «πολίτες», ενώ η εθνοτική αναφορά ανήκει παραδοσιακά στον χώρο της δεξιάς.
«Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος, πλήρως αποδοτικό κράτος, ώστε να μπορεί κάθε Έλληνας που μεγαλώνει εδώ να ζήσει τη δική του κοινωνική ανέλιξη, το δικό του »ελληνικό όνειρο»».
Κάθε μέρα επιλέγουμε τι Έλληνες θα είμαστε. Αν θα είμαστε οι αμαρτίες του παρελθόντος μας ή αν θα γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κι εδώ ένα από τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι: το κοινωνικό κράτος θα αφορά μόνο Έλληνες ή/και ασφαλισμένους, ή θα είναι δημόσια και δωρεάν η πρόσβαση σε αυτό για όλες και όλους, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα;
Δεν έχει την στήριξη της Αριστεράς
Αν κάτι έχει γίνει σαφές τους τελευταίους δύο μήνες, είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης χάνει την υποστήριξη εξ αριστερών του. Όχι μόνο έφυγε το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διόλου ευκαταφρόνητες διαρροές από τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Ωστόσο, όμως, φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος, μαέστρος της επικοινωνίας, δεν στοχεύει στους αριστερούς. Στοχεύει στο κέντρο και στους δεξιούς. Λίγος οικονομικός φιλελευθερισμός, λίγος «πατριωτισμός», πολλή πολιτική ασάφεια και φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να «ψαρέψει» στα νερά που ο ίδιος θόλωσε.
Όσο για τον νέο πολιτικό φορέα, πρέπει να σημειωθεί πως όλες και όλοι όσοι απαρτίζουν τη νέα ΚΟ έχουν εκλεγεί πρώτες και πρώτοι στις εκλογικές τους περιφέρειες και αυτές οι ψήφοι δεν είναι ποτέ μόνο κομματικές. Είναι (και) ψήφοι που συνδέονται με τα πρόσωπα. Οπότε, ξεκινούν με ούριο άνεμο.
Επίσης, είναι ανάμεσά τους -και εκτός της ΚΟ- τα νέα και πιο δυναμικά πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και η νεολαία του κόμματος. Αν καταφέρουν να αναδειχθούν σε αντιπολιτευτική και αριστερή δύναμη, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες να βγούνε οι νικητές αυτής της διάσπασης. Πρώτη στάση οι ευρωεκλογές. Εν ολίγοις, σιμά – κοντά τα Γιάννενα.
Πηγή: in.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.