Υγρά μπαταριών, κατεστραμμένα φωτοβολταϊκά, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες έχουν αναμειχθεί με τα νερά των πλημυρών γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και οι γαλότσες λιώνουν στα νερά αυτά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ρεπόρτερ της ΕΡΤ.
«Για να έχουμε τέτοια ένταση, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λιώσιμο πλαστικού, έχουμε σίγουρα στην περιοχή αυτή πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα αυτοκίνητα» επεσήμανε ο κ. Ντελέζος.
Πότε χρησιμοποιούνται οι γαλότσες
Ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι: «Καταρχήν όσο αφορά τις γαλότσες έχουμε ένα θέμα όσο αφορά την συντήρησή τους. Δηλαδή δεν μπορεί να τις χρησιμοποιούμε και μετά τις πετάμε μέσα στην υγρασία σε ένα υπόγειο και να περιμένουμε να λειτουργήσουν.
Γιατί η βάση είναι από πολυουρεθάνη, οπότε από τη μία μέρα στην άλλη πρέπει να στεγνώνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό σενάριο που έχει να κάνει με τη χρήση.
Στη Θεσσαλία έχουμε λίγο διαφορετικά ζητήματα. Έχουμε λοιπόν τα φυτοφάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα οποία προσέξτε το καθένα από αυτά δεν είναι τόσο τοξικό και διαβρωτικό από μόνο του για να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, γιατί και πολλές φορές τα πιάνουμε και με τα χέρια και εκείνη τη στιγμή δεν νιώθουμε και τίποτα, αλλά μέσα στα νερά έχουν γίνει μίξεις, έχουν γίνει μείγματα και αυτά τα μείγματα είναι αυτά τα οποία ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Χρήση ειδικών στολών
Όμως πρέπει να πούμε κάτι ακόμα. Έχουμε την εντύπωση και η διερεύνηση που έχουμε κάνει είναι ότι για να φτάσουν σε σημείο να λιώσουν οι σόλες και το πλαστικό από τις γαλότσες, μάλλον αυτό οφείλεται σε υγρά μπαταρίας τα οποία έχουν διαρρεύσει από πλημμυρισμένα φωτοβολταϊκά ή μεγάλα φορτηγά, τα οποία πάλι πλημμύρισαν και βγήκαν τα υγρά μπαταρίας».
Σύστησε να γίνεται χρήση ειδικών στολών οι οποίες θα είναι αδιάβροχες. «Αλλιώς δεν μπορούμε πια να πάμε να επιχειρούμε στα νερά αυτά, είτε είμαστε επαγγελματίες διασώστες είτε άνθρωποι οι οποίοι καθαρίζουν τα σπίτια τους. Δεν μπορούν να πάνε με τα ρούχα τα απλά».
Ακόμα μίλησε για πλύσιμο με άφθονο νερό «δηλαδή να διαλύουμε ουσιαστικά την ουσία. Τίποτε άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε[…] σε μια υποθετική περίπτωση θα λέγαμε ότι μπορούμε να τα αδρανοποιήσουμε όλα αυτά αν ρίχναμε ένα αντίδοτο, ας το πούμε έτσι, μέσα στο νερό, ένα αντιδραστήριο, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλες εκτάσεις».
«Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να επισημάνουμε είναι η κατάχρηση η οποία είδαμε με το χλώριο. Το είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενες εκπομπές στην ΕΡΤ, ότι το χλώριο παρουσία του νερού αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί.
Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν το χλώριο αυτό να έχει περάσει μέσα στο νερό. Επίσης είναι διαβρωτικό για πλαστικά και μεταλλικά, άρα είναι πολύ πιθανό λοιπόν και αυτό το οποίο παρατηρήσατε να οφείλεται και στην κατάχρηση του χλωρίου».
Πηγή: in.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.