Ένα «παρεμβατικό» άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «ασαφές» το νομικό στάτους των υφαλοκρηπίδων.
Ειδικότερα, το άρθρο, που αναδημοσιεύεται από το τουρκικό Star αναφέρει πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός των νησιών, των βραχονησίδων και των υφαλοκρηπίδων, που αποτελούσε «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπαψε.
«Τα βήματα εξομάλυνσης των δύο χωρών, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ. Αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη σύνοδο κορυφής των ηγετών που θα επαναληφθεί τον Δεκέμβριο.
Ασαφές το νομικό στάτους
Παράλληλα, η εφημερίδα επαναφέρει τους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ασαφούς νομικού στάτους» 152 νησιών, βραχονησίδων και υφαλοκρηπίδων, το οποίο -σύμφωνα με την Άγκυρα- δεν καθορίστηκε στις Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.
«Το πρόβλημα με τις συνθήκες αυτές, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα ζητήματα στην ατζέντα των δύο χωρών, επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων» αναφέρεται.
Εξηγείται πως «τα ονόματα και το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με ασαφές νομικό καθεστώς στο Αιγαίο δεν καθορίστηκαν στις Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών προέρχεται από την επιθυμία της Ελλάδας να κατέχει όλα τα νησιά, τις βραχονησίδες και τους βράχους εκτός των τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εξαιτίας της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου».
«Η Ελλάδα αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στη Λήμνο, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία.
Πηγές αναφέρουν ότι στη νέα περίοδο που διανύουν οι σχέσεις των δύο χωρών, η στρατιωτική ενίσχυση των νησιών, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, έχει σταματήσει» αναφέρει καταλήγοντας το δημοσίευμα.
Πηγή: cnn.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.