Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει καθορισμένα κριτήρια στα πεδία που συνιστούν τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα».
Το θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε θετικό κλίμα και ότι Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν τον διάλογο σε τρεις πυλώνες: α) Πολιτικό Διάλογο, β) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και γ) Θετική Ατζέντα.
Μπαράζ επαφών Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες - Συζήτησε ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό με Βάρχελι
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κοινός στόχος είναι να διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, πριν από το τέλος του έτους. Ως προς αυτό, έχω ήδη εκφράσει την ετοιμότητά μου να συναντήσω ξανά τον Τούρκο ομόλογό μου Hakan Fidan, στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να προετοιμάσω τα επόμενα βήματα».
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «θεμελιώδης προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση των σχέσεων υπό καθεστώς απειλών, παραβιάσεων της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου ευρύτερα» πρόσθεσε.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «η Ελλάδα έχει διαχρονικά υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ – μια διαδικασία που, πάντως, εξαρτάται από την τήρηση των γνωστών κριτηρίων και προϋποθέσεων».
«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας» ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι για να προχωρήσει η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας, η γειτονική χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει καθορισμένα κριτήρια στα πεδία που συνιστούν τη λεγόμενη «Θετική Ατζέντα», όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2021.
Η επέτειος της εισβολής στην Κύπρο
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρεθηκε και στη θλιβερή 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας ότι «αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία συνέβη στην Κύπρο πριν από μισό αιώνα».
«Η λύση πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ, σύμφωνα και με τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο. Βεβαίως, οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών αποκλείεται και εξυπακούεται ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, όπως η χρήση του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Τηλεδιάσκεψη με Μπλίνκεν
Ο κ. Γεραπετρίτης είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, συνεχίζοντας την ανταλλαγή απόψεων μετά και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι για την Ελλάδα, η διατλαντική ενότητα αποτελεί αναγκαιότητα, ειδικά αυτή την περίοδο και ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι θέμα αρχής.
Σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν αστερίσκοι στην τήρηση θεμελιωδών αρχών, όπως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών αλλά και αυτές που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», ενώ ανέφερε δε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην προσπάθεια, παρέχοντας στην Ουκρανία σημαντική αρωγή.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι την επαύριο της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, η Ελλάδα και Τουρκία θα προετοιμάσουν τα επόμενα βήματα συνεργασίας. «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, τόνισε, να οικοδομήσει πάνω στο θετικό κλίμα, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση» πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.