Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.
Σημαντικές θεραπείες, καινοτόμες εφευρέσεις, πρωτοπόρα επιτεύγματα και ανακαλύψεις που έγραψαν ιστορία φέρουν, εδώ και πολλά χρόνια, τη σφραγίδα σπουδαίων γυναικών που πρωταγωνίστησαν στον χώρο της επιστημονικής κοινότητας. Αυτός ήταν και ο λόγος που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.
Βασικός στόχος της ήταν να αναγνωριστεί ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζουν καθημερινά οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Επιστήμη και την Τεχνολογία σε όλο τον κόσμο αλλά και να αναδείξει τις έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Αξίζει μόνο να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες.
Για να τιμήσει τη σημερινή επέτειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης της από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Γιώργου Νούνεση και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Χρήστου Μάρκου είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με γυναίκες ερευνήτριες του Δημόκριτου αλλά και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου των γειτονικών σχολείων (1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής, Pierce και Ελληνογαλλική Σχολή- Eugene Delacroix) οι οποίες έχουν επιλέξει τη θετική - τεχνολογική κατεύθυνση για τις σπουδές τους.
Μάλιστα, στη συζήτηση που ακολούθησε η Πρόεδρος αναφέρθηκε στις φυλετικές διακρίσεις αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζοντας ότι «η νέα γενιά σπάει τα στερεότυπα», συγκριτικά με τις προηγούμενες. Η ίδια ως η πρώτη γυναίκα « αρχηγός» του ελληνικού κράτους έκανε ειδική αναφορά στη δική της θητεία ως δικαστής καθώς ήταν και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ, λέγοντας κατά κάποιο τρόπο ότι νιώθει ευθύνη για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι γυναίκες για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες αυτής της περιόδου.
Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις, παρά την επιτυχημένη της σταδιοδρομία στο δικαστικό κλάδο. Έχοντας γι’ άλλη μια φορά μια σύγχρονη αντίληψη για τα κοινωνικά ζητήματα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε η αντίληψη που επικρατεί είναι πως: «Όταν ένας άνδρας φωνάζει είναι δυναμικός ενώ όταν μια γυναίκα το κάνει είναι υστερική». Και συνέχισε θυμίζοντας τα λόγια της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ η οποία είχε πει ότι: «Δεν πρόκειται να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων αν δεν μοιραστούν ισομερώς οι ευθύνες της οικογένειας».
Να θυμίσουμε ότι η δυναμική εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Δικαιοσύνης, την οποία έχει ως πρότυπο η ΠτΔ, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της τάχθηκε στην υπηρεσία της ισονομίας και της ισότητας των φύλων στις ΗΠΑ, παλεύοντας για ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως οι αμβλώσεις και οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Συγχρόνως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνομιλία που είχε με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Γιώργο Νούνεση, τη Διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, Μαρία Κωνσταντοπούλου, τη Διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας, Ευαγγελία Λιβανίου καθώς και την Ελένη Μακαρώνα, Διευθύντρια Ερευνών του Δημόκριτου η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι: «Χωρίς αμφιβολία από τα μικρά ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές. Παρότι έχουμε αρκετή απόσταση να διανύσουμε, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Και πιστεύω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί προκειμένου να έχουμε ένα μέλλον φωτεινό και ανθρώπινο όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών».
Μετά το τέλος της επίσκεψης της η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνάντησα σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, γυναίκες επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας “Δημόκριτος” που διακρίνονται σε έναν τομέα, ο οποίος επί αιώνες θεωρήθηκε “ανδρικός”, παρά την σημαντική γυναικεία συνεισφορά στην εξέλιξή του. Συνάντησα, επίσης, μαθήτριες που αγαπούν τη φυσική, τα μαθηματικά, την τεχνολογία. Η δυναμική συμμετοχή των γυναικών και σ’ αυτά τα πεδία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Πρέπει επομένως να ενδυναμώσουμε τον ρόλο τους στην προαγωγή των θετικών επιστημών, να παραμερίσουμε όσα τις εμποδίζουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης, να στηρίξουμε τα νέα κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».
Πηγή: lifo.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.