«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας χωρίς τρίτους», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και την ενίσχυση του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση». Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε. Για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και τις ισορροπημένες πολιτικές τους.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο ΥΠΑΜ στις ΗΠΑ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο. Τόνισα τη σημασία της αύξησης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για τη λύση του προβλήματος. Είμαστε δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς».
Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουν. Πρέπει να είναι σημαντικό το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να επιλυθεί χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλυθούν τα γεγονότα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».
Αναφέροντας ότι υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες, διαδικασίες μείωσης της έντασης και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ακάρ είπε ότι «βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές οι μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν δύο φορές στο πλαίσιο της συνάντησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πήγε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».
Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά ασφαλή, ισχυρό και αποτελεσματικό σύμμαχο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θάλασσα φιλίας, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, η ανάδυση ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Η προσδοκία μας από τρίτες χώρες στη λύση των προβλημάτων είναι ότι βλέπουν τις δικαιολογημένες και λογικές διαθέσεις μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δηλώνουμε ότι είναι σημαντικό να μην βλέπουμε τα γεγονότα από την οπτική της αλληλεγγύης, αλλά να τα βλέπουμε αντικειμενικά και δίκαια. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι σε περίπτωση που πάρουμε θέση, θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο».
Ερωτηθείς σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ , ο κ. Ακάρ είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται. «Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Υπήρξαν 4 συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μέχρι στιγμής. Οι επαφές μας συνεχίζονται. Αναμένουμε να επιλυθεί διατηρώντας την επαφή μας με τον στρατηγικό μας εταίρο, τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Για δηλώσεις του πενταγώνου για το θέμα ανέφερε ότι οι σχέσεις μας «θα πάνε σε καλύτερο στάδιο μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Όλοι βλέπουμε ότι με την αγορά F-16, θα γίνουν σημαντικές συνεισφορές τόσο σε περιφερειακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια F-16 Αναμένουμε μια καλή λύση όσον αφορά τον εφοδιασμό».
"Προσπαθούμε να φέρουμε το θέμα των F-16 σε θετική ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις" πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την απόφαση των ΗΠΑ για το εμπάργκο όπλων στην κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Ακάρ απάντησε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα και τις ισορροπημένες πολιτικές τους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «θέλουμε το ΝΑΤΟ να γίνει ισχυρότερο, ισχυρότερο και διευρυμένο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Αλλά λέμε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ευαισθησίες μας. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ασφάλειας. Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς αγώνα του ΝΑΤΟ είναι η τρομοκρατία. Είπαμε στους συνομιλητές μας ότι αυτό πρέπει να το δούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε σε αυτό, ο σεβασμός πρέπει να αυξηθεί».
Για το τριμερές μνημόνιο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, ο Ακάρ είπε ότι είναι σαφές. «Η στάση και η πολιτική μας είναι επίσης σαφής υπό αυτή την έννοια. Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία εκεί. Λέμε ότι αυτές πρέπει να εκπληρωθούν» ανεφερε και κατέληξε, εκφράζοντας λύπη φια το ότι «ορισμένες προκλητικές ενέργειες και εικόνες συνεχίζονται σε αυτές τις χώρες. Χρειαζόμαστε και τη Σουηδία και η Φινλανδία να κάνουν συγκεκριμένα βήματα. Περιμένουμε».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.