Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή
1300 Playmobil και 20 διοράματα μας καλούν να δούμε αλλιώς την Επανάσταση του 1821. Η πρωτότυπη έκθεση που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εστιάζει με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, την Έξοδο του Μεσολογγίου, στον Όρκο των Φιλικών, στην Αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, στη δολοφονία του Καποδίστρια και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της Επαναστατικής περιόδου, καθώς και σε σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στόχος τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά: «Ο στόχος μας είναι βασικά να ανοίξει το μουσείο προς το ευρύτερο κοινό. Στα παιδιά, τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα σκεφτόντουσαν να έρθουν να το επισκεφθούν. Θέλουμε να προβάλλουμε μια διαφορετική προσέγγιση της περιόδου της Επανάστασης του 1821, ώστε να δώσουμε αφορμές στους μικρούς επισκέπτες, ώστε να τη δουν διαφορετικά» επισημαίνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νατάσα Καστρίτη.
80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες αλλά και Οθωμανοί που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil. Πέντε συλλέκτες Playmobil δούλεψαν σκληρά για αρκετό καιρό μαζί με την ομάδα των επιμελητών του μουσείου για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της ιστορικής περιόδου.
Ένας από αυτούς, ο Άγγελος Γιακουμάτος μίλησε στο Euronews για την έκθεση: «Μέσα από το παιχνίδι μπορούν να περάσουν στα παιδιά πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία και μπορούν να πάρουν μια γεύση της ατμόσφαιρας του 1821. Έχουμε φροντίσει ακόμη και τα πιο δραματικά γεγονότα της εποχής να τα αναπαραστήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ανώδυνο στα παιδιά και να μπορέσουν πάρουν μια εικόνα για το τι γινόταν εκείνη την εποχή και το τι έκαναν οι πρόγονοί τους».
Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της Playmobil. Δεν διατίθενται και δεν πρόκειται να διατεθούν προς πώληση ούτε στο πωλητήριο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα.
Η έκθεση «Το ’21 Αλλιώς. Η Ελληνική Επανάσταση σε διοράματα Playmobil» εντάσσεται στις δράσεις του Ιστορικού μουσείου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και διαρκεί μέχρι τον Μάιο του 2020.
Τον σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης), Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός).
Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.
Τις φιγούρες και τα λοιπά αξεσουάρ και στοιχεία Playmobil που χρησιμοποιήθηκαν στα διοράματα είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι συλλέκτες.
Τις μεμονωμένες φιγούρες των ιστορικών προσώπων σχεδίασε και κατασκεύασε ο κ. Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.