Η χώρα ελπίζει ότι η πιο σύντομη ονομασία θα είναι και πιο εύχρηστη, κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το Σλοβακία αντί της Δημοκρατίας της Σλοβακίας
Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι η μοναδική χώρα που προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός της τα τελευταία χρόνια. Το 2016, η Δημοκρατία της Τσεχίας υιοθέτησε τη συντομότερη ονομασία Τσεχία και μόλις πέρσι η Ζουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εσουατίνι. Κι όμως. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια, λίγα ή πολλά, για να εδραιωθεί μία νέα ονομασία κράτους.
Όπως σημειώνει το
Euronews, oι χώρες αλλάζουν τις ονομασίες τους για διάφορους λόγους, αναφέρει ο «Economist» στο σχετικό δημοσίευμά του πριν από λίγες μέρες. Στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις πάνω σε ένα όνομα που χρονολογείται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγεί ο «Economist».
Για το Εσουατίνι, στόχος ήταν να ξεπεράσει το αποικιακό παρελθόν και να αξιώσει αφρικανική ταυτότητα. Στην περίπτωση της Τσεχίας πάλι, το ζητούμενο ήταν πιο πρακτικό. Η χώρα ελπίζει ότι η πιο σύντομη ονομασία θα είναι και πιο εύχρηστη, κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το Σλοβακία αντί της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ονομασία δεν υιοθετείται αμέσως. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται εύκολα από μία ματιά στις πιο σημαντικές αλλαγές σε ονομασίες χωρών τον 20ό αιώνα, μέσω της Google Ngram Viewer. Πρόκειται για μία μηχανή αναζήτησης της Google, για βιβλία σε πολλές γλώσσες που χρονολογούνται από το 1600.
Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να επικρατήσει η ονομασία Σρι Λάνκα, αντί της Κεϋλάνης που ίσχυε έως το 1972.
Επίσης πολλά χρόνια χρειάστηκαν για να επικρατήσει η ονομασία Ζιμπάμπουε έναντι της παλαιότερης Ροδεσίας.
Πιο χαρακτηριστική ωστόσο είναι η περίπτωση της Μπούρμα, η οποία μετονομάστηκε σε Μιανμάρ, το 1989, από τη χούντα. Ορισμένες ξένες κυβερνήσεις ωστόσο δεν ήταν διατεθειμένες να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία, εκτιμώντας ότι εάν το έκαναν θα ήταν σαν να αναγνωρίζουν εμμέσως τη νομιμότητα του καθεστώτος. Έως το 2008, η ονομασία Μπούρμα αναφερόταν σε αγγλικά βιβλία τουλάχιστον με διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι η ονομασία Μιανμάρ.
«Οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους. Σε λίγα χρόνια όμως, η διένεξη για την ονομασία του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να έχει περάσει τελικά στην ιστορία», σχολιάζει ο«Economist».
Πάντως αρκετές χώρες και ξένα μέσα ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια αποκαλούσαν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Αν κάποιος έκανε αναζήτηση για να βρει κάποιες ειδήσεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης κυρίως έβρισκε την χώρα να αποκαλείται ως ‘Μακεδονία’.
Το Euronews ζήτησε από το Google ορισμένα στοιχεία για τις αναζητήσεις στην μηχανή αυτή του όρου Μακεδονία και Βόρεια Μακεδόνια, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απέστειλαν φαίνεται πως οι αναζητήσεις για την ‘Μακεδονία’ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αναζητήσεις στο Google στην Μεγάλη Βρετανία για 'Μακεδονία' (κόκκινο) και 'Βορεια Μακεδονία (μπλε)
Τον Ιανουάριο και ενώ τα κοινοβούλια σε Αθήνα και Σκόπια ψήφιζαν για την έγκριση της Συμφωνίας των Περσπών η αναζήτση για τον όρο ‘Βόρεια Μακεδονία’ είχε αυξηθεί αλλά όχι πολύ.
Στο σύνολο της στην Ευρώπη, η αναζήτηση για ‘Μακεδονία’ το 2018, μειώθηκε πολύ για πρώτη φορά από το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euronews από την Google.
Αναζητήσεις για το 'Βόρεια Μακεδονία' τα τελευταία πέντε χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google μέχρι στιγμής μέσα στο 2019, οι αναζητήσεις στην Ευρώπη για τον όρο "Μακεδονία" παραμένουν κατά 1,800% υψηλότερες από τον όρο "Βόρεια Μακεδονία".
Το πόσο γρήγορα ή αργά θα επικρατήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία παραμένει άγνωστο. Η ονομασία πρέπει να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των γεωγραφικών ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στους χάρτες της Google η χώρα αναφέρεται ακόμη ως FYROM.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.