Όσον αφορά τον στόχο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά επενδύει στην ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας των Υπουργών Άμυνας
Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην τουρκική πρωτεύουσα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ένα νέο ξεκίνημα στη θετική ατζέντα των δύο χωρών, μετά από μια περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων. Yπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι κατά το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του θετικού αυτού κλίματος, όπως άλλωστε προαναγγέλθηκε και από τους δύο ηγέτες, κατά τις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.
Αναφορικά με το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να αρχίσουν σύντομα προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος στα κεφάλαια που εμπλέκονται οι δύο χώρες, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην Αθήνα σημειώνουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, έκανε λόγο για την πολιτική ισότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι σε αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο, πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
Παράλληλα, υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αποκλεισμός.
Όσον αφορά τον στόχο της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά επενδύει στην ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας των Υπουργών Άμυνας, οι οποίοι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών ανοίγει νέος δίαυλος επικοινωνίας, με στόχο την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τους Κωνσταντινουπολίτες. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην περιοχή της Θράκης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ζήτημα δεσμεύσεων έναντι ελλήνων πολιτών και επομένως δεν άπτεται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Πηγή: ΚΥΠΕ / Αδάμος Ζαχαριάδης
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.