Στην ιστοσελίδα της εφημεριδας Handelsblatt φιλοξενείται ρεπορτάζ, με τίτλο «Ο Τσίπρας δε θα δώσει στον Ερντογαν αυτά που θέλει».
Στην ιστοσελίδα της εφημεριδας Handelsblatt (HB online) φιλοξενείται ρεπορτάζ, με τίτλο «Ο Τσίπρας δε θα δώσει στον Ερντογαν αυτά που θέλει» και υπότιτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Τσίπρας, ελπίζει πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα ότι θα συντελεστούν ‘ιστορικά βήματα’ σε ό, τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. Μία πρόσφατη διαμάχη προκαλεί ιδιαίτερες εντάσεις».
Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι, κανονικά και με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, η επόμενη πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό θα αφορούσε ένα δείπνο κοντά στο Βόσπορο. Ωστόσο, αντ’ αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα Τρίτη αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον αναμένει ο Πρόεδρος Ερντογάν για του παραθέσει γεύμα στο ανάκτορό του – ως μία υπενθύμιση προς τον Έλληνα Π/θ ότι εκεί, στην προεδρική κατοικία, λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις.
Όπως σημειώνεται, πρόκειται ήδη για την τέταρτη επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Γιλντιρίμ, καλωσόρισε με δήλωσή του σε εγκάρδιους τόνους τον Έλληνα πρωθυπουργό, παραπέμποντας έτσι στην επισήμανση ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής δεν αποτελούν ακόμη ρουτίνα στην περίπτωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παράλληλα, στο δημοσίευμα παρατηρείται με έμφαση ότι, αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, θα έκανε λόγο για πληθώρα ‘εύφλεκτου υλικού’ και αντικειμένων διαμάχης και για μικρή κινητικότητα.
Στην συνέχεια επισημαίνεται ότι ο Τσίπρας προτίθεται να αλλάξει αυτό το πλαίσιο, καθώς, όπως δήλωσε και ο ίδιος λίγο πριν την αναχώρησή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, θα πρέπει ‘να δημιουργηθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι όροι εκείνοι που θα δώσουν τη δυνατότητα να συντελεστούν ιστορικά βήματα’. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν χαρακτηρίζεται από ‘σεβασμό, ειλικρίνεια και ευθύτητα’, ενώ συμπλήρωσε ότι υπήρξαν μεν και ‘προκλήσεις σε πολύ δύσκολες στιγμές’, αλλά παρά ταύτα, είναι σε θέση να μιλά για μία ‘θετική ημερήσια διάταξη θεμάτων’.
Ωστόσο, - συνεχίζει το ρεπορτάζ – σε ό, τι αφορά τους νατοϊκούς εταίρους Ελλάδα και Τουρκία δε διαφαίνεται στον ορίζοντα μία ανάλογη επιτυχής εξέλιξη, όπως αυτή που πέτυχε ο Τσίπρας τον περασμένο χρόνο στις σχέσεις της χώρας του με την ‘Μακεδονία’ , με τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Και αυτό γιατί η λίστα των ελληνοτουρκικών, διμερών διενέξεων είναι μακρά και με βαθιές ρίζες στο ιστορικό παρελθόν. Ακολουθεί μία σύντομη παράθεση της ιστορικής πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ως τις μέρες μας, με ειδικότερες αναφορές σε σημαντικά ορόσημα και θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης.
Κατόπιν, σημειώνεται ότι υπό το νέο συνταγματικό καθεστώς της Τουρκίας, όλα τα νήματα κινούνται πλέον από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον ισχυρό σύμβουλό του επί ζητημάτων ασφαλείας, Καλίν, ενώ δεν τολμά κανείς άλλος σε διαφορετικό επίπεδο να λάβει αποφάσεις. Αυτό, κατά το δημοσίευμα, είναι κάτι που ισχύει και στην περίπτωση ενός θέματος που έχει καταστεί πρόσφατα πρόξενος νέων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και αφορά τους οκτώ αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, αναζητώντας άσυλο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, αρχικά, ο Τσίπρας είχε τηλεφωνικά δεσμευθεί προς τον Ερντογάν για την παράδοση των οκτώ στην Τουρκία. Στο μεταξύ, ωστόσο, η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριπτε την πιθανότητα έκδοσής τους - με το σκεπτικό ότι στη γειτονική χώρα δεν τους περίμενε μία δίκαιη δίκη, αλλά βασανιστήρια και κακομεταχείριση -, ‘έδεσε τα χέρια’ του Έλληνα πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με αυτήν τη θέση και δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη δέσμευσή του, τονίζει το ρεπορτάζ.
Όπως επισημαίνεται, με βάση τα όσα λέγονται στην τουρκική πρωτεύουσα, το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί και σήμερα υπό συζήτηση στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ηγετών στην Άγκυρα. Επιπλέον, το θέμα δεν θα περιοριστεί μόνον στην περίπτωση των οκτώ, αφού ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες αιτούνται ασύλου στην Ελλάδα, ειδικά μετά τα γεγονότα του 2016, με τον αριθμό τους κατά τον προηγούμενο χρόνο να ανέρχεται σε 6.949. Υπογραμμίζεται δε ότι, στην πλειονότητά τους, οι καταφεύγοντες στην Ελλάδα Τούρκοι πολίτες φοβούνται ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους με την κατηγορία ότι δήθεν σχετίζονται με τον νούμερο ένα εχθρό του τουρκικού κράτους, τον Γκιουλεν.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι για τον Ερντογάν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θεωρούνται ‘τρομοκράτες’ και για αυτό το λόγο απαιτεί από τον Τσίπρα την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ωστόσο, τονίζεται ότι δεν αναμένεται ότι θα προκύψει κάτι ως προς αυτό το ζήτημα, με δεδομένο ότι και οι δύο πολιτικοί άνδρες, παρά τα όποια λαϊκιστικά τους αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων.
Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον των δύσκολων, δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου, εν μέσω κλιμακούμενης λαϊκής δυσθυμίας για την αυξανόμενη ανεργία και τον πληθωρισμό και με τις πτωτικές τάσεις για τη δημοφιλία του να αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή υποχωρήσεις στο κυπριακό, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως δείγματα αδυναμίας του Τούρκου Προέδρου, τονίζεται στο ρεπορτάζ.
. Όπως υπογραμμίζεται καταληκτικά, σε περίπτωση που ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαινε τώρα σε υποχωρήσεις έναντι της τουρκικής πλευράς, θα εξασθένιζαν ακόμη περισσότερο οι ούτως ή άλλως περιορισμένες πιθανότητες (επανεκλογής του) στην εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.