Σε κύκλωμα εμπορίας οργάνων φαίνεται ότι κατέφυγαν Έλληνες νεφροπαθείς, που ταξίδεψαν μέχρι την Κόστα Ρίκα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση νεφρού.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή Αθηνών», ρόλο μεσάζοντα φαίνεται ότι έπαιζε Έλληνας ιδιοκτήτης πιτσαρίας στο Σαν Χοσέ, που συνελήφθη το 2013 μαζί με τέσσερις γιατρούς που κατηγορούνται για εμπορία οργάνων.
Αυτήν την περίοδο διεξάγεται η δίκη των συλληφθέντων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ασθενείς -από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ- έδιναν ποσά άνω των 100.000 δολαρίων, για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση. Δότες ήταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που πουλούσαν το νεφρό τους, παίρνοντας 5.000-18.000 δολάρια για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.
Κομβικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιζε ομογενής, στην πιτσαρία του οποίου κλείνονταν οι συμφωνίες και γίνονταν οι συναλλαγές. Ο ίδιος, με βάση το κατηγορητήριο, έψαχνε να βρει Έλληνες νεφροπαθείς, που θα αγόραζαν πανάκριβα όργανα από φτωχούς ντόπιους.
Συνολικά τέσσερις ασθενείς από την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Κόστα Ρίκα για να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση. Ένας εξ αυτών, μιλώντας στην «Καθημερινή», παραδέχθηκε ότι έδωσε 120.000 δολάρια για να αγοράσει νεφρό, προκειμένου να σωθεί και να γλιτώσει τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, που έκανε τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ίδιος μάζεψε το ποσό που χρειαζόταν με τη βοήθεια συναδέλφων και φίλων.
Στην Κόστα Ρίκα τον περίμενε ο Έλληνας μεσάζων, που πλέον κατηγορείται για το ρόλο του στο κύκλωμα.
Οι 14 δότες που εντοπίστηκαν, αντιμετωπίστηκαν ως θύματα και μπήκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Οι περισσότεροι κατάγονται από μία φτωχή επαρχία, ενώ στο σύνολό τους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μόρφωση.
Μία πρώην αστυνομικός υποστηρίζει ότι πούλησε το νεφρό της σε μία γυναίκα που ταξίδεψε από την Ελλάδα για να κάνει τη μεταμόσχευση. Οι διαδικασίες έγιναν γρήγορα.
Παρότι το κύκλωμα τους είχε απαγορεύσει κάθε επικοινωνία, οι δύο γυναίκες κρατούν ακόμη επαφή, μέσω e-mail. Στη συνέχεια, η πρώην αστυνομικός φέρεται να διαδέχθηκε τον Έλληνα μεσάζοντα, βοηθώντας το κύκλωμα να στρατολογήσει δότες, εισπράττοντας 1.000 δολάρια ως αμοιβή για κάθε επίδοξο δότη. Ωστόσο, γλίτωσε τη δίωξη, καθώς συνεργάζεται με τις Αρχές ως μάρτυρας κατηγορίας. Η Σολάνο πάντως λάμβανε 1.000 δολάρια αμοιβή για κάθε νέο Κοσταρικανό που παρουσίαζε στο κύκλωμα.
Η υπόθεση δείχνει την απελπισία όσων βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που χρειάζεται να περιμένουν περίπου έξι χρόνια μέχρι την επέμβαση. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, 1.219 άτομα περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού. Πέρσι, μόλις 18 Έλληνες νεφροπαθείς έλαβαν το «πράσινο φως» για να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.