POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τη Μόρια τάσσεται το 47% των ΓερμανώνΗ ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβουλεύεται εάν η Γερμανία πρέπει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες/μετανάστες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας. Σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται σαφώς υπέρ. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πόσο διχασμένοι είναι οι πολίτες στο θέμα αυτό.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 47%, σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Yougov τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά , ενώ το 39% των ερωτηθέντων την απορρίπτει.

Το ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα ήταν: “Θα εγκρίνατε ή θα απορρίπτατε την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου;”. Πιο συγκεκριμένα, το 22% τάσσεται “απολύτως” υπέρ, το 25% “μάλλον” υπέρ, το 16% “μάλλον” την απορρίπτει, ενώ το 23% την απορρίπτει “απολύτως”. Διαφορές μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατιδίων και κομμάτων:

Το 50% των Δυτικογερμανών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες από τον ελληνικό καταυλισμό στη Γερμανία, ενώ κατά είναι το 38%. Αντίθετα, μόνο το 35% των Ανατολικογερμανών είναι υπέρ και το 47% είναι εναντίον.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 89% απορρίπτει την υποδοχή τους στη Γερμανία (υπέρ μόνο το 8%), ενώ αντίθετα το 78% των υποστηρικτών των Πρασίνων είναι υπέρ και τάσσεται κατά μόνο το 16%. Επίσης, το 64% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και το 22% εναντίον.

Το 62% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων/μεταναστών της Μόριας, ενώ κατά τάσσεται το 28%. Από τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το 52% είναι υπέρ και το 28% κατά. Τέλος οι υποστηρικτές των Φιλελευθέρων (FDP) είναι υπέρ σε ποσοστό 39% και εναντίον το 49%.

Οικονομική βοήθεια από γερμανικές επιχειρήσεις

Η Siemens και η Volkswagen θα δωρίσουν από κοινού 5 εκ. Ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό στη Μόρια και σε όλη την Ελλάδα.

«Η κατάσταση των προσφύγων είναι θλιβερή, οι περισσότεροι έχουν χάσει τα λίγα υπάρχοντά τους. Σε πολλές περιπτώσεις λείπουν τα απολύτως απαραίτητα», τόνισαν ο επικεφαλής της Siemens, Τζο Κέζερ, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, σε κοινή τους δήλωση.

Η Volkswagen και η Siemens κατέβαλαν η καθεμία το ήμισυ του ποσού της δωρεάς.

«Σε αυτήν την κατάσταση το θεωρούμε ανθρωπιστική μας ευθύνη να βοηθήσουμε τους απελπισμένους ανθρώπους, τους ενήλικες και τα πολλά παιδιά γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», συμπλήρωσαν οι δύο επικεφαλής. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Μόρια, η κατάσταση των ανθρώπων «επιδεινώθηκε δραματικά», και τώρα στεγάζονται πρόχειρα σε ελληνικά πλοία και σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Τα 5 εκ. Ευρώ των δύο Ομίλων θα μεταβιβαστούν στο Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό (DRK) για να στηρίξουν τις δράσεις ανακούφισης των προσφύγων στην Ελλάδα από μέρους του Ερυθρού Σταυρού και του Κινήματος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε μια τόσο οξεία κατάσταση, οι διεθνείς οργανισμοί βοήθειας εγγυώνται ότι η βοήθεια θα φτάνει γρήγορα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη και ότι οι πρόσφυγες θα τροφοδοτούνται και θα τυγχάνουν επαρκούς φροντίδας, αναφέρουν οι δύο μεγάλοι Όμιλοι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, Κρίστιαν Ρέτερ, επαίνεσε τη δωρεά ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθρωπιάς και πρακτικής αλληλεγγύης και διάθεσης για παροχή βοήθειας».

Η δωρεά ανάγεται σε κοινή πρωτοβουλία των δύο Διευθυνόντων Συμβούλων και ανακοινώθηκε την Κυριακή από κύκλους της Volkswagen. Σε ένα δεύτερο βήμα, τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο Ομίλων θα εγκρίνουν τα χρήματα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Η Μόρια είναι ζήτημα ανθρωπιάς», έγραψε ο Kέζερ στο Twitter. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να δράσουν τώρα, οι πρόσφυγες στην Ελλάδα χρειάζονται αμέσως βοήθεια. «Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Volkswagen και τον Ερυθρό Σταυρό», συμπλήρωσε. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, τα 5 εκ. Ευρώ είναι ένα συγκριτικά μικρό ποσό, «αλλά κάτι περισσότερο από τις πολιτικές συζητήσεις».

«Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», έγραψε ο Ντις. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι «εμείς ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουμε επιβοηθητικά». Είναι ευρωπαϊκό καθήκον να στηριχθούν οι πρόσφυγες.

Σε μια ισχυρή ΕΕ θα πρέπει να είναι «κεντρική αποστολή» η εξεύρεση μιας ανθρωπιστικής λύσης για τους πρόσφυγες. Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. «Αναμένω από τους πολιτικούς μας να αναλάβουν την ευθύνη γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Ντις και εξέφρασε την ελπίδα και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Volkswagen και Siemens και να κάνουν δωρεές υπέρ των προσφύγων.

Η πρωτοβουλία των VW και Siemens είχε ήδη θετική απήχηση. «Οικονομία δεν σημαίνει απλώς το να κερδίζεις χρήματα, αλλά και να αναλαμβάνεις την κοινωνική ευθύνη, όπου αυτό είναι απαραίτητο και δυνατό», δήλωσε προς τη Handelsblatt ο Πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK, Έρικ Σβέτσερ. «Σε παγκόσμιο επίπεδο το κάνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη τη γη, καθώς και πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τοπικά στις έδρες τους». Αυτό ανταποκρίνεται και στην αντίληψη του DIHK ως επιμελητηρίου.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο Όμιλος της VW παρείχε 1 εκ. Ευρώ για άμεση βοήθεια υπέρ των προσφύγων που απειλούνται από την πανδημία κορωνοϊού στη Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Επιπλέον, η VW συντονίζει από το 2015 προγράμματα ένταξης στη Γερμανία, τα οποία προετοιμάζουν νεαρούς πρόσφυγες για τη γερμανική αγορά κατάρτισης και εργασίας. Ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τα 5.000 άτομα. Η διεθνής επέκταση της βοήθειας για τους πρόσφυγες είναι ένα «σημαντικό στοιχείο» στην εμπλοκή του Ομίλου, τόνισε η VW.

Η Siemens συμμετέχει επίσης τακτικά στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, ο Όμιλος ξεκίνησε ένα παγκόσμιο ταμείο βοήθειας για να βοηθήσει άτομα που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία. Η Siemens έχει ξοδέψει περίπου 15 εκ. Ευρώ για τον σκοπό αυτό. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δωρεές από υπαλλήλους της Siemens.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.