Φόρμα αναζήτησης

Βρετανία:Τοξικές κάμπιες προκαλούν εμετό, μολύνσεις, κρίσεις άσθματος

Τοξικές κάμπιες έχουν εισβάλλει στη Βρετανία και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε ευπαθή άτομα, προειδοποιούν περιβαλλοντικοί φορείς.

Κάμπιες του σκώρου της βελανιδιάς έχουν θεαθεί το τελευταίο διάστημα στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, με πάνω από 600 φωλιές να έχουν εντοπιστεί σε πάρκα και κήπους. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» συνιστά ο σύλλογος Royal Forestry Society κάνοντας λόγο για «τοξική δράση» του εν λόγω είδους κάμπιας.

Πόσο επικίνδυνες είναι όμως οι λεγόμενες κάμπιες της βελανιδιάς; Οι μικρές αιχμηρές τριχούλες που καλύπτουν τα σώματά τους απ’ άκρη σ’ άκρη περιέχουν την τοξίνη thaumetopoein που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, εμετούς, ζαλάδα, υψηλό πυρετό αλλά και μολύνσεις του λαιμού και των ματιών.

Εκτός από τους ανθρώπους, σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται και τα ζώα. Η κατάποση ή και η απλή επαφή με τις κάμπιες μπορεί να κάνει τις γλώσσες τους να πρηστούν σε σημείο που να εμποδίζουν την αναπνοή τους και να τους προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα.

Το συγκεκριμένο ζωύφιο καταστρέφει ακόμα και τον ξενιστή του, τη βελανιδιά πάνω στην οποία ζει και αναπτύσσεται. Οι κάμπιες αυτές «γδύνουν» τα δέντρα από τον φλοιό τους και στη συνέχεια αναζητούν ένα νέο «σπίτι» για να καταστρέψουν.

Οι κάμπιες της βελανιδιάς απαντούν κυρίως στη Νότια Ευρώπη και παραμένει άγνωστο πώς έφτασαν φέτος στη Βρετανία. Οι επίσημες Αρχές πάντως προειδοποιούν τους Βρετανούς εάν εντοπίσουν φωλιά του εντόμου στον κήπο τους να παραμείνουν σε απόσταση και να καλέσουν αμέσως την Επιτροπή Δασών, ώστε να αποσταλεί ειδικό συνεργείο για την απομάκρυνσή της.