Φόρμα αναζήτησης

Η Τουρκία παρέλαβε τα πρώτα τμήματα των S-400 (βίντεο)

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν από την Άγκυρα σήμερα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Άγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Η παραλαβή θα συνεχισtεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αφού ολόκληρο το σύστημα θα είναι έτοιμο, θα αρχίσει η χρήση του με τρόπο που θα καθορίσουν οι αρμόδιες αρχές. Ήδη άρχισαν να μεταδίδονται και οι πρώτες φωτογραφίες από την άφιξη τους και του αεροσκάφους που μετέφερε τα τμήματα του συστήματος στην Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές ασφαλείας, αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα μήνα έως και ενδεχομένως 6 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των τμημάτων των δύο πρώτων συστοιχιών των S-400 και αναφέρουν ότι δεν θα τοποθετηθούν σε αποθήκες αλλά θα τεθούν σε λειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εγκατάσταση θα γίνει στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, η οποία είχε κλείσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ωστόσο τώρα θα ανοίξει και πάλι για να αποτελέσει τη βάση των S-400.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι S-400, οι οποίοι θα μπουν σε λειτουργία χωρίς να συνδεθούν με τα ραντάρ του NATO, θα τοποθετηθούν μεν στην βάση Ακιντζί αλλά θα ετοιμαστούν και υποδομές σε άλλες περιοχές όπως η νοτιοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πρώτη συστοιχία των πυραύλων θα τοποθετηθεί στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ η δεύτερη στην περιοχή της Μερσίνας ή στην Αντιόχεια.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς είχαν προειδοποιήσεις με κυρώσεις την Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει στην παραλαβή του πυραυλικού συστήματος.

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, αναμένεται να «παγώσουν» οριστικά την παράδοση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα.

Στα υπόστεγα στη βάση Άγκυρας μεταφέρονται οι S400

Σε υπόστεγα μεταφέρονται τα τμήματα των S400 οι οποίοι ξεκίνησαν να ξεφορτώνονται από τα τρία ρωσικά αεροσκάφη που τους μετέφεραν στην βάση Μέρτεντ της Άγκυρας, πρώην βάση Ακιντζί, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από τη μεταφορά των τμημάτων του πυραυλικού συστήματος στα υπόστεγα, αναφέροντας ότι αναμένονται και άλλα αεροσκάφη από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες ενώ ένα τμήμα τους θα μεταφερθεί δια θαλάσσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα γίνουν και υποδομές στα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν.