Φόρμα αναζήτησης

ΕΕ – Β.Μακεδονία: Τον Σεπτέμβριο η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η ιστοσελίδα της  Deutsche Welle (DW) με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία- ΕΕ: Τον Σεπτέμβριο η απόφαση της Μπούντεσταγκ», αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, στην οποία η Καγκελάριος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Όπως σημειώνεται σχετικά, το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η σημερινή συνάντηση -που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ- αποτελούσε μια ύστατη προσπάθεια του προκειμένου να λάβει η χώρα του για φέτος μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ο κ.Ζάεφ είχε τονίσει ότι μια αναβολή της απόφασης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την σταθερότητα της κυβέρνησης του και θα έδινε τροφή σε ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.

Εκτός αυτού είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εάν δεν δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία θα παραιτούνταν επειδή δεν θα ήταν σε θέση να τηρήσει αυτό που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας του: την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν άλλαζε το όνομα και το Σύνταγμα. Άλλωστε ο ίδιος είχε βασιστεί σε σχετικές διαβεβαιώσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ όπως η Καγκελάριος Μέρκελ.O κ.Ζάεφ φαίνεται να επιχειρηματολόγησε στη συνάντηση με την καγκελάριο ότι θα πρέπει η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από αυτή της Αλβανίας, η οποία επίσης επιδιώκει για φέτος μια θετική απόφαση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να πάρει κάποια ημερομηνία.Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα –αναφέρει η DW- φαίνεται να έπεισαν τελικά την Kαγκελάριο, η οποία θα πρέπει να πείσει τώρα από την πλευρά της και τους Xριστιανοδημοκράτες βουλευτές.

Αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την στάση πού θα τηρήσουν οι τελευταίοι στο θέμα, καθώς στην  Κ.Ο των CDU/CSU επικρατεί αρνητικό κλίμα σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.Το αρνητικό κλίμα σχετίζεται με τη δράση του οργανωμένου έγκλημα στις χώρες αυτές, τη διαφθορά αλλά και αδυναμίες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του δημοσίου.Επιπλέον, οι Χριστιανοδημοκράτες φοβούνται ότι μια θετική ψήφο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα την εκμεταλλεύονταν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) για προπαγανδιστικούς λόγους.

ΚΥΠΕ