Φόρμα αναζήτησης

Το ΚΕΒΕ καλεί σε προετοιμασία για ένα Brexit χωρίς συμφωνίαΛιγότερες από 40 ημέρες μας χωρίζουν από την 29η Μαρτίου και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρχίζουν να βγαίνουν από τα συρτάρια τα σχέδια για τη διαχείριση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Προπαρασκευαστικές εργασίες, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικές υποδομές και η εφοδιαστική στον τομέα των τελωνείων είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Χθες το ΚΕΒΕ -όπως και όλα τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια- ζήτησε από τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.
Η δήλωση του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη, «ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση.

Η κάθε επιχείρηση καλείται να αξιολογήσει πώς θα επηρεαστεί με βάση τα δικά της δεδομένα και συνθήκες και να προσαρμοστεί ανάλογα.

Καταγραφή

«Ενόψει του γεγονότος ότι ένα άτακτο Brexit είναι πλέον ορατό, εδώ και έναν περίπου μήνα έχουμε προτρέψει τα μέλη μας και τα οργανωμένα σύνολα όπως καταγράψουν τα σχετικά θέματα που εγείρονται και τις σχετικές τους ανησυχίες, καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο έκτακτο σχέδιο δράσης που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περίπτωση εξόδου του ΗΒ χωρίς συμφωνία», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Το ΚΕΒΕ έχει στείλει στα μέλη του κατάλογο με όλα τα σημεία επαφής σε υπουργεία και υπηρεσίες που εμπλέκονται με το Brexit, ώστε να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια άτομα και να αναφέρουν σχετικά θέματα/ανησυχίες και εισηγήσεις.

«Φυσικά για μας εδώ στην Κύπρο μία συμφωνία για ομαλή έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ είναι ακόμα πιο σημαντική, λόγω των στενών σχέσεων της Κύπρου με το ΗΒ σε όλους σχεδόν τους τομείς, και φυσικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα, και θέλουμε να ευελπιστούμε πως τελικά θα επιτευχθεί. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, αυτό δηλαδή της άτακτης εξόδου του», σημειώνει ο κ. Αγκαστινιώτης.

Οι επιπτώσεις

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στον «Π» επεσήμανε ότι γίνεται προετοιμασία ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα ενός Brexit χωρίς συμφωνία (όπως η διατήρηση των δικαιωμάτων των πολιτών, διαδικασίες εισόδου και παραμονής μετά την 29η Μαρτίου, τελωνειακές διαδικασίες κ.λπ.) και προς αυτό τον σκοπό γίνονται συχνά συσκέψεις και στο Υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο βαθμός, όμως, επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το βάθος της επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας και τη συμπεριφορά της στερλίνας, τη διάρκεια και το ύψος τυχόν υποτίμησής της», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.
Μία ουσιαστική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, και κυρίως μία βαθιά υποτίμηση της στερλίνας, αναμένεται ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό και τις εξαγωγές (χαλλούμι, φάρμακα, φρούτα, οπωροκηπευτικά).

Αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» στις Βάσεις

Σε ό,τι αφορά  το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο ρυθμίζεται με ξεχωριστό πρωτόκολλο στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η κατεύθυνση είναι να μην υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» εντός της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι πρόνοιες του πρωτοκόλλου, οι οποίες διασφαλίζουν τη συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, θα εφαρμοστούν και σε περίπτωση Βrexit χωρίς συμφωνία. Επίσημα, αναμένεται ο χειρισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό των «27». Στην παρούσα φάση δεν θα γίνει ανακοίνωση ή δήλωση που θα δείχνει ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει πρόνοιες της Συμφωνίας Αποχώρησης, ανεξάρτητα από το αν το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώσει τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς χθες για το θέμα των Βάσεων, διευκρίνισε ότι «καμία εναλλακτική προετοιμασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος όπως υπάρχει στην ίδια τη Συμφωνία Αποχώρησης».
Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μπαρνιέ και ο κ. Χριστοδουλίδης προέβησαν σε μια ανασκόπηση της παρούσας φάσης της διαδικασίας και τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών για μια εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που σχεδιάζονται σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων. Οι δύο αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit για πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές των Βάσεων.

Στις 5 Μαρτίου η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Επιτροπής κ. Celine Gauer θα βρίσκεται στην Κύπρο για να εξετάσει με τις κυπριακές αρχές την προετοιμασία για το σενάριο άτακτης εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ και την επίπτωσή του στις κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.