Φόρμα αναζήτησης

Σύνοδος στο Βιετνάμ: Ο Τραμπ χαρακτήρισε σπουδαίο ηγέτη τον Κιμ

Τη δεύτερη τους συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στο Ανόι του Βιετνάμ, οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στις πρώτες τους δηλώσεις, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η νέα τους συνάντηση να έχει θετικά αποτελέσματα.

Πρώτος μίλησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, από την τελευταία τους συνάντηση τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα, είπε ότι με τον Πρόεδρο Τραμπ επέλεξαν τον δρόμο της συνεννόησης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διήμερη αυτή σύνοδο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «σπουδαίο ηγέτη», ανέφερε ότι η πρώτη τους συνάντηση «κάποιους ευχαρίστησε και κάποιους δυσαρέστησε». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα στη νέα αυτή σύνοδο να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος, προσθέτοντας ότι μαζί με τον Κιμ μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε η Βόρεια Κορέα να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμη επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες θα έχουν νέα συνάντηση αύριο.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος φτάνοντας χθες στο Ανόι, με ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι «Το Βιετνάμ ακμάζει όπως ελάχιστες άλλες χώρες στη γη. Η Βόρεια Κορέα θα κάνει το ίδιο, και πολύ γρήγορα, αν αποπυρηνικοποιηθεί. Οι δυνατότητες είναι τρομερές, μια μεγάλη ευκαιρία, όπως σχεδόν καμία άλλη στην ιστορία, για τον φίλο μου Κιμ Γιονγκ Ουν».

Στο Βιετνάμ έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αφήχθη στο Ανόι με το τεθωρακισμένο τρένο του.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Κιμ βρίσκονταν στο ναδίρ, με τους δύο άνδρες να ανταλλάζουν βαρείς χαρακτηρισμούς. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να ξεχάσει τον «πυραυλάνθρωπο» και τον «γεροξεκούτη». Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας που ξεκίνησε πέρσι με αφορμή του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε ως αποτέλεσμα οι δύο εχθροί να βάλουν νερό στο κρασί τους, με τον Τραμπ μάλιστα να φτάνει στο σημείο να λέει ότι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «ερωτεύτηκαν».