Φόρμα αναζήτησης

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην ΕΕ, αναζητείται ενότητα

Όσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο κάνουν ζυμώσεις και διεργασίες για το ποιοι θα είναι οι επικεφαλής για τις πέντε θέσεις-«κλειδιά» της ΕΕ, τα προβλήματα γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα αναζητώντας αγωνιωδώς αποτελεσματικές λύσεις. Οι πέντε αυτές θέσεις είναι η προεδρία της Κομισιόν, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η θέση του επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρά το γεγονός ότι έχασε 37 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, παραμένει πρώτη δύναμη και θέλει διακαώς να το εξαργυρώσει διασφαλίζοντας την προεδρία της Κομισιόν, με υποψήφιο τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Για το ΕΛΚ πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα στείλει τα μηνύματα που πρέπει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δηλαδή το κόμμα παραμένει δυνατό και ο λαός το εμπιστεύτηκε να οδηγήσει την Κομισιόν στο μέλλον. Στην προσπάθειά τους να πείσουν τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες διαμηνύουν πως δεν θα ενδιαφερθούν για καμία από τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις, αρκεί να διασφαλίσουν την προεδρία της Κομισιόν.
Από την άλλη, η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, η οποία μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε άλλαξε το όνομά της σε Renew Europe, δεν είναι τόσο ένθερμη υπέρ της διαδικασίας spitzenkandidat, στη βάση της οποίας ο επικεφαλής υποψήφιος του πρώτου κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιου θα πρέπει να εξασφαλίσει και την προεδρία της Κομισιόν. Έχει μάλιστα τη στήριξη του Μακρόν, ο οποίος θέλει να πλασάρει τη χώρα του ως ηγέτιδα στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Οι διεργασίες είναι συνεχείς και σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς δεν πρόκειται μόνο για μια ζύμωση μεταξύ πολιτικών ομάδων, πρόκειται για μια ισορροπία μεταξύ κρατών μελών. Αν για παράδειγμα η Γερμανία πάρει την προεδρία της Κομισιόν, τότε δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποδεκτό το να πάρει και την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ή οποιαδήποτε άλλη θέση. Οι πολίτες σύμφωνα με έρευνες θέλουν μια λύση η οποία να συνενώσει τις βασικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, για να μπορούν να επιλύσουν προβλήματα. Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου στο Στρασβούργο θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους για να αρχίσει τη λειτουργία του.

 Οι προκλήσεις

Όπως προκύπτει μέσα από έρευνες, οι πολίτες θεωρούν ότι οι κυριότερες προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η ΕΕ είναι η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, η εργασία και η ποιότητα ζωής, το μεταναστευτικό και ο έλεγχος των συνόρων. Η νέα γενιά ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές αποφάσισε να ενδυναμώσει από τη μια πολιτικές ομάδες όπως οι Πράσινοι και από την άλλη κάποια ακροδεξιά κόμματα. Το δεδομένο αυτό ανησυχεί τα παραδοσιακά κόμματα-πολιτικές ομάδες, οι οποίες καλούνται να βρουν τον τρόπο να συμπεριλάβουν ενεργά τη νεολαία στις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν. Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στο να διασφαλιστεί ένα πιο δίκαιο μέλλον για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή ταυτότητα με θετικό πρόσημο. Επίσης εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών εντός ΕΕ βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. Σύντομα η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά ανήκει σε αυτή τη διαμάχη καθώς οι εξελίξεις αναμένεται να είναι καταιγιστικές. Η κοινή γνώμη πάντως εντός ΕΕ ευνοεί μια ουδέτερη στάση στο ζήτημα αυτό.