Φόρμα αναζήτησης

Stress test για την ΕΕ ο ιός

Μπορεί οι θεσμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχουν αρμοδιότητες σε θέματα υγείας, όμως η περίπτωση του κορωνοϊού, ή COVID-19 όπως είναι επίσημα γνωστός πλέον, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα stress test για το αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις συλλογικές τους δυνατότητες για προστασία των πολιτών τους σε περίπτωση κρίσης.

Η ανταπόκριση της ΕΕ υπήρξε «ταχεία και αποτελεσματική», δήλωσε μετά την έκτακτη σύνοδο ο υπουργός Υγείας της προεδρεύουσας Κροατίας Βίλι Μπερός. Όπως είπε ο Κροάτης υπουργός, τα κράτη μέλη είναι ικανοποιημένα καθώς «υπήρξε καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών». Όμως, πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε».

Η δήλωση φυσικά δεν λέει κάτι νέο και δεν παραδέχεται τις όποιες αδυναμίες. Εκ του αποτελέσματος βέβαια η Ευρώπη φαίνεται μέχρι στιγμής να μην έχει ιδιαίτερους λόγους να ανησυχεί καθώς, αν και η επιδημία έφτασε στην ήπειρο, ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντός των συνόρων της ΕΕ παραμένει χαμηλός και διαχειρίσιμος από το κάθε κράτος μέλος.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου έθεσε και αυτή τις προτεραιότητες της ΕΕ στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται «αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα». Που μεταφράζεται στην αύξηση της στήριξης για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ειδικά σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας, και σε ενισχυμένη αλληλεγγύη με την ίδια την Κίνα.

Το κλειδί, ανέφερε η κ. Κυριακίδου απευθυνόμενη στους υπουργούς Υγείας, είναι «ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών». «Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον COVID-19 μόνο του», υπογράμμισε.

Χάρτης πορείας

Τα συμπεράσματα των υπουργών μετά το έκτακτο Συμβούλιο Υγείας είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών της Ευρώπης όσον αφορά το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Ουσιαστικά το Συμβούλιο προτρέπει τα κράτη μέλη να ενεργήσουν κατά συντονισμένο τρόπο και να αναλάβουν ταυτόχρονα δράση σε συντονισμό με την Κομισιόν.

Κύρια προτεραιότητα είναι η συμφωνία σε ένα κοινό πακέτο μέτρων ασφαλείας στα σημεία εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, δηλαδή στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα. Μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να έχουν ξεκάθαρο σχεδιασμό και εξοπλισμό για να φροντίσουν για την υγεία ατόμων που πιθανόν να φέρουν τον ιό ή που είναι επιβεβαιωμένοι φορείς.

Ταυτόχρονα, οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην ΕΕ έχοντας αναχωρήσει από επηρεαζόμενη χώρα, ή έχοντας έστω περάσει από μία από αυτές, θα ερωτώνται για το αν είχαν επαφές που μπορεί να τους έθεσαν σε κίνδυνο. Οι ταξιδιώτες θα ενημερώνονται με συγκεκριμένο τρόπο, μεταξύ άλλων και για το πού να αποταθούν αν διαπιστώσουν πως εμφανίζουν συμπτώματα.

Πολλές από τις συστάσεις καταλήγουν ουσιαστικά στην ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να ενημερώνουν συνεχώς η μία την άλλη και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και να παρέχουν ξεκάθαρες πληροφορίες στους πολίτες ώστε να αποφεύγεται ο πανικός που, όπως σημειώνεται, «μπορεί να οδηγήσει και σε διακρίσεις».

Το πρόβλημα το οποίο διατυπώνεται διπλωματικά ως «διακρίσεις» στα συμπεράσματα αφορά κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά ατόμων με ασιατική καταγωγή που πολλές φορές είναι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν επισκεφθεί ποτέ τη χώρα καταγωγής τους (που πολλές φορές δεν είναι καν η Κίνα). Το θέμα αυτό ήγειραν μάλιστα και κάποιοι από τους υπουργούς Υγείας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Η άλλη ουσιαστική παράμετρος της συνεργασίας των κρατών μελών περνά μέσα από τους χώρους της φαρμακοβιομηχανίας και της έρευνας, έτσι ώστε να επισπευσθεί η προσπάθεια εντοπισμού ενός εμβολίου για τον κωρονοϊό αλλά και να βελτιωθούν οι διαδικασίες διάγνωσης.

Κονδύλια και συντονισμός

Και αν σε μεγάλο βαθμό τα κράτη μέλη μπορούν μόνο να δεσμευθούν να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν ούτως ή άλλως, με τη συνεργασία και την αλληλοενημέρωση να αποτελεί τη μόνη λογική στρατηγική, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τα δικά της εργαλεία, που είναι κυρίως χρηματοδοτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η Κομισιόν αναλαμβάνει με εντολή από τα κράτη μέλη να συντονίσει την ανταλλαγή πληροφοριών των χωρών, μέσα από οργανισμούς όπως το ECDC το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα επιστημονική ανάλυση. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσει μηχανισμούς χρηματοδότησης και προγράμματα που ήδη τρέχουν προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του COVID-19.

Ένα από τα εργαλεία τη χρήση των οποίων θα εξετάσει η Κομισιόν είναι η κοινή αγορά από ομάδες κρατών μελών του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού έτσι ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις. Ακόμα, η Κομισιόν θα αξιολογεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τις αρμόδιες εθνικές αρχές την κατάσταση σε σχέση με την επάρκεια φαρμάκων και την ασφάλεια των διαδικασιών προμήθειας των εθνικών αρχών με τα απαραίτητα φάρμακα.

Κέντρο ελέγχου

Tην περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ρωτήθηκε τι κάνει ήδη η ΕΕ για την αντιμετώπιση του COVID-19 και ο αρμόδιος εκπρόσωπος είχε πολλά να πει.

Αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης μέσω του οποίου η Γαλλία μπόρεσε να χρηματοδοτήσει δύο πτήσεις για επιστροφή σχεδόν 500 Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από την Κίνα, καθώς και στην προκήρυξη ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση ερευνών για την εύρεση εμβολίου.

Σε παρουσίαση για δημοσιογράφους στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, ο επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς εξήγησε πώς η ΕΕ παρακολουθεί κάθε εξέλιξη σε σχέση με τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το κέντρο ελέγχου που είχε αξιοποιηθεί ιδιαίτερα τα περασμένα καλοκαίρια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στη δημιουργία του οποίου είχε κεντρικό ρόλο ο τέως Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Έχουμε δρόμο ακόμα

Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί πριν γίνει καλύτερη, αν και σε αυτή τη φάση η πιθανότητα προσβολής πολιτών από τον ιό παραμένει περιορισμένη. Ερευνητές είχαν αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως η βελτίωση της κατάστασης μπορεί να αναμένεται περίπου την άνοιξη. Προς το παρόν, η κατάσταση παραμένει τραγική για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί, περισσότερο εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία ενημερωμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα 64.544 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, 1.380 άτομα απεβίωσαν στην Κίνα, και από ένα άτομο στο Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία.

Μόλις την Παρασκευή οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ακόμα 143 ανθρώπων από τον COVID-19, κάτι που σημαίνει πως οι θάνατοι έχουν πλέον ξεπεράσει του 1.500.

Η σύγκριση με την κατάσταση στην ΕΕ (μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο) είναι, με αυτά τα δεδομένα, πράγματι καθησυχαστική. Μόλις 44 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και κανένα μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει στον θάνατο. Η επιδημία άγγιξε περισσότερο μεγάλες χώρες με περισσότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη: 16 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στη Γερμανία, 11 στη Γαλλία και 9 στη Βρετανία. Τρία ακόμα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, δύο στην Ισπανία και από ένα στη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Βέλγιο.

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.