Φόρμα αναζήτησης

Σκληρό Brexit ή ευρωεκλογές – Τα δύο σενάρια της σημερινής ψηφοφορίας

Ρίσκο χαρακτηρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώπιον της οποίας θα τεθεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit.

Και αυτό γιατί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Μέι θα υποστεί τρίτη ήττα στη Βουλή, καθώς μέλη των Συντηρητικών, το ιρλανδικό DUP, αλλά και η αντιπολίτευση θα διατηρήσουν την αρνητική τους ψήφο, παρά την ανακοίνωση πρόθεσης από πλευράς Μέι να παραιτηθεί εάν περάσει η πρόταση. Στην Downing Street ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι το σχέδιο θα υπερηφιστεί, δίνοντας την ευκαιρία στη βρετανική κυβέρνηση να αιτηθεί παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Κανονικά σήμερα θα ήταν εκτός EE…

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε αυτήν την περίπτωση, η Βουλή δεν θα είναι σε θέση να επικυρώσει ολόκληρη τη συμφωνία, καθώς θα χρειαστεί πρώτα να δώσει το «ΟΚ» και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν όμως η συμφωνία καταψηφιστεί και σήμερα τότε, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν δύο σενάρια: έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή μεγαλύτερη παράταση και συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου, ημερομηνία που όρισε η ΕΕ, να ξεκαθαρίσει στις Βρυξέλλες τα επόμενα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει, με την ΕΕ να εξετάζει το θέμα σε έκτακτη Σϋνοδο Κορυφής.