Φόρμα αναζήτησης

Σε πρόωρες εκλογές η Βόρεια Μακεδονία – Τι ανακοίνωσε ο Ζάεφ

Λίγες ώρες μετά το «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο (AFP).

To «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλεσαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκάλεσε πολιτικούς κλυδωνισμούς στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να εξετάζει από την πρώτη στιγμή το σενάριο της παραίτησης.

Όπως είπε, μόνο ο κόσμος μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Στο μεταξύ απογοητευμένη από το «όχι» των Βρυξελλών στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον.

Την απογοήτευση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.  Συγχρόνως εξέφρασε ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία με μία θετική απόφαση και για τις δύο χώρες, πριν τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων – Ε.Ε. τον Μάιο του 2020.

Aιτία της μη ομόφωνης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των  ηγετών της ΕΕ, αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών.