Φόρμα αναζήτησης

Σ. Αραβία: Ένας συναυλιακός χώρος-αντικατοπτρισμός στην έρημο

Στη Σαουδική Αραβία, βορειο-δυτικά, πάνω στον αρχαίο δρόμο του λιβανιού από τον νότο της χώρας προς την Αίγυπτο, στην περιοχή αλ-Ούλα, συναντά κανείς το Ουάντι αλ-Κούρα, την “κοιλάδα των χωριών”.

Μια κοιλάδα-όαση με πλούσια βλάστηση, ιδανικό περιβάλλον να βλαστήσουν πολιτισμοί. Για πρώτη φορά, οι κάτοικοι της αλ-Ούλα διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ για να αναδείξουν το φυσικό κάλλος της περιοχής. Το “Χειμώνας στην Ταντόρα” – από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019 – φιλοξένησε σειρά δραστηριοτήτων.

Από τη γιορτή για τη χειμωνιάτικη σπορά έως πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε εβδομάδα και έως εξαιρετικές συναυλίες από ορισμένους από τους πιο σπουδαίους μουσικούς, παγκοσμίως. Αστέρια, όπως ο Αντρέα Μποτσέλι, ο Yanni, ο Lang Lang – μεταξύ πολλών άλλων – εμφανίστηκαν σε μια σκηνή που ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα: μια αίθουσα συναυλιών, κατασκευασμένη για τις ανάγκες του φεστιβάλ, με εξωτερική όψη από καθρέφτες.


Το “Maraya” (καθρέφτης, στα αραβικά) είναι προέκταση του φυσικού περιβάλλοντος, με δύο πλευρές του να είναι πλήρως καλυμμένες με καθρέφτες, διαθλώντας τη θέα της χρυσής άμμου και των μεγαλόπρεπων βουνών ένα γύρω. Το πλήρες πρότζεκτ – land art, αρχιτεκτονικό σχέδιο, σκηνικά – ήταν έμπνευση του με έδρα το Μιλάνο στούντιο Gio Forma, και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Black Engineering Dwc-Llc. Η δομή φιλοξενεί ένα θέατρο, μια διαδραστική έκθεση από το Cultural Spaces και ένα έργο τέχνης με κίνηση από Leva-Todo.

“Το “Maraya”, ένας γιγάντιος κύβος από καθρέφτες, είναι ένα “αρχιτεκτονημένο αντικείμενο” για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, μια εμπειρία που μας οδηγεί να στοχαστούμε για το απαράμιλλο θέαμα το γεωλογικού έπους, την ακραία αφαίρεση του περιβάλλοντος και τις ιδιαίτερες εισβολές του ανθρώπου στο φυσικό τοπίο” εξηγούν από την ομάδα του στούντιο Gio Forma.

ΑΠΕ