Φόρμα αναζήτησης

Ριάντ: Εξαιρετικά σημαντική η πολιτική διαδικασία για το Μεσανατολικό

Ο Σαουδάραβας αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Αντέλ Ζουμπέιρ δήλωσε αναφορικά με τις αμερικανικές προτάσεις που αποτελούν το οικονομικό μέρος του «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό ότι η βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η πολιτική διαδικασία στην επίλυση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι «εξαιρετικά σημαντική».

«Πιστεύω πως οτιδήποτε βελτιώνει την κατάσταση των Παλαιστίνιων είναι κάτι που πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά εκτός αυτού, η πολιτική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Η τελική απόφαση γι`αυτό ανήκει στους Παλαιστίνιους, διότι είναι δική τους υπόθεση και άρα πιστεύω πως ό,τι δεχθούν οι Παλαιστίνιοι, θα το δεχθούν όλοι». Ο Σαουδάραβας Υπουργός δήλωσε ότι το Ριαντ εξακολουθεί να υποστηρίζει μία πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στην αρχή της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εντός των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η διάσκεψη της Μανάμα (Μπαχρέιν), την Τρίτη και Τετάρτη, όπου θα παρουσιασθεί το οικονομικό μέρος του αμερικανικού «ειρηνευτικού σχεδίου», είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Είμαστε βέβαιοι ότι η διάσκεψη της Μανάμα δεν θα έχει επιτυχία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής , η οποία μποϊκοτάρει την διάσκεψη που οργανώνεται από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χθες στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου για το Μεσανατολικό, το οποίο έχει ως στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών. Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν αυτό το οικονομικό μέρος του αμερικανικού σχεδίου λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον οφείλει πρώτα να θέσει τέλος στην υπεξαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου, που φέρει τη σφραγίδα του γαμπρού του Αμερικανού Προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και στηρίζεται στη προσέλκυση διεθνών επενδύσεων για τους Παλαιστίνιους για την βελτίωση των υποδομών και της διακυβέρνησης στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Η διάσκεψη της Μανάμα, που διεξάγεται υπό τη αιγίδα του Τζάρεντ Κούσνερ, θα είναι η ευκαιρία για την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα περιλάβει αργότερα ένα πολιτικό μέρος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει την διάσκεψη που φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «Από την Ειρήνη στην Ευημερία» και απαντά ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.