Φόρμα αναζήτησης

«Πονοκέφαλος» για Μόσχα η νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας εκφράζει με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υποστηρίζει ότι θα οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο Διάστημα, καθώς προσβλέπει στην αναβίωση τη στρατηγικής του «Πολέμου των Άστρων» που ανέπτυξε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν την εποχή του Ψυχρού πολέμου και κατά συνέπεια στην επίτευξη ολοκληρωτικής στρατιωτικής υπεροχής στον κόσμο, απειλώντας την ήδη εύθραυστη διεθνή σταθερότητα.

«Το περιεχόμενο του κειμένου (περί της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ) δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχίες. Διακατέχεται από πνεύμα αντιπαράθεσης και για μια ακόμη φορά επιδεικνύει την επιδίωξη της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει ολοκληρωτική στρατιωτική υπεροχή στον κόσμο και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ατιμώρητα σε οποιοδήποτε μέρος της υδρογείου στρατιωτικές επιχειρήσεις υπερασπιζόμενες τα συμφέροντά τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο το αμερικανικό έγγραφο συνεχίζει τη γραμμή, που ήδη διαπερνά την ανανεωθείσα από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ “Στρατηγική εθνικής ασφαλείας” και το “Πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ” αναφέρει η ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην ουσία, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για την αναβίωση του πολέμου των Άστρων, που είχε διατυπωθεί τη εποχή του Ψυχρού πολέμου, αφού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι θέσεις που αφορούν τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής άμυνας στο Διάστημα», καθώς «δίνεται το πράσινο φως να εγκατασταθούν μελλοντικά στο Διάστημα οπλικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, που θα μπορούν να πλήξουν διάφορα είδη πυραύλων στο αρχικό στάδιο της εκτόξευσης».

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο καλεί την Ουάσιγκτον «να λογικευθεί και να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες προσπάθειες να επανεκκινήσει σε υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο, το αλήστου μνήμης πρόγραμμα του “Πολέμου των Άστρων” του Ρέιγκαν».