Φόρμα αναζήτησης

Οκτώ ακόμα Ρώσοι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ για την Ουκρανία

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ προσέθεσε σήμερα 8 Ρώσους αξιωματούχους στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αντιδρώντας στην κλιμάκωση στον πορθμό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα καθώς και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, η οποία άσκησε αναίτια στρατιωτική βία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου στους αξιωματούχους στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του συνοριακού τμήματος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την Δημοκρατία της Κριμαίας και την Σεβαστούπολη και ο αναπληρωτής του, τρεις αξιωματικοί διοικητές ρωσικών σκαφών περιπολίας των συνόρων και ενός ανθυποβρυχιακού πλοίου που συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις με τις οποίες εμποδιζόταν η πρόσβαση ουκρανικών σκαφών στις ακτές τους στην Αζοφική Θάλασσα, δύο επικεφαλής υπηρεσιών ρωσικών σημείων ελέγχου, καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, υπεύθυνος των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της παρανόμως προσαρτημένης Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Το Συμβούλιο των Κ-Μ παρέτεινε, επιπλέον, την ισχύ των περιοριστικών μέτρων για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Το Συμβούλιο αφαίρεσε το όνομα ενός αποβιώσαντος από τον κατάλογο. Τα μέτρα εφαρμόζονται τώρα σε σύνολο 170 προσώπων και 44 οντοτήτων. Συνίστανται δε σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης στους φορείς της ΕΕ να διαθέτουν οικονομικούς πόρους στα πρόσωπα και τις οντότητες του καταλόγου.

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι “απαιτεί να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι Ουκρανοί ναυτικοί που κρατούνται, να επιστραφούν τα σκάφη που έχουν κατασχεθεί και να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων από τα Στενά του Κερτς” και “επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στο διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και την ενωσιακή πολιτική της μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας”.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίου