Φόρμα αναζήτησης

Οι κουρτίνες στο ΣΑ άνοιξαν ξανά μετά από 55 χρόνια (βίντεο)

Η γερμανική προεδρία έριξε φως, κυριολεκτικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς αποφάσισε να ανοίξει τις κουρτίνες της αίθουσας συνεδριάσεων, οι οποίες παρέμεναν κλειστές από το 1964. Τότε είχε πραγματοποιηθεί επίθεση με μπαζούκα κατά της διάρκεια της ομιλίας του εκπροσώπου της Κούβας, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Το βλήμα δεν βρήκε στόχο, πέφτοντας μέσα στον ποταμό, ωστόσο μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε πάνω στα παράθυρα, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσε Γκεβάρα, παρά την έκρηξη, δεν σταμάτησε την ομιλία του λέγοντας μάλιστα πως το περιστατικό έδωσε στην όλη διαδικασία μία άλλη διάσταση.

Από τότε τοποθετήθηκαν κουρτίνες, με σκοπό να προστατεύονται τα μέλη του Συμβουλίου από τα θραύσματα σε περίπτωση παρόμοιου περιστατικού.

Όπως σημειώνει η Guardian, η γερμανική προεδρία έφερε άλλη μια καινοτομία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς στην πρώτη συνεδρία που προήδρευε, ο Γερμανός πρεσβευτής έφτασε έχοντας μαζί του μία κλεψύδρα, με στόχο να πιέσει τους άλλους πρεσβευτές να τηρούν τα πεντέμισι λεπτά που έχουν στη διάθεσή τους για να μιλήσουν.