POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οι ΗΠΑ σνομπάρουν την Τουρκία και απορρίπτουν την πρόταση Ακάρ για τους S-400 

Η θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 παραμένει η ίδια, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Τουρκία, στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών.

Ο κ. Πράις ρωτήθηκε αρχικά για την επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο Μπάιντεν, 54 μέλη της Γερουσίας, με αφορμή τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς.

«Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Φυσικά, έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους, και αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και την αποτροπή κακόβουλης επιρροής στην περιοχή. Επιδιώκουμε συνεργασία σε κοινές προτεραιότητες και, όπως με κάθε σύμμαχο, διεξάγουμε διάλογο για την αντιμετώπιση των διαφωνιών. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, όπως είπα προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντά μας, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Ενώ θα διασφαλίζουμε ότι η Άγκυρα παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διατλαντική συμμαχία σε κρίσιμα θέματα».

Στο θέμα των S-400 o κ. Πράις είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. «Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή με τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει απευθείας στο ερώτημα αν θεωρεί την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να μην είναι οι πύραυλοι σε λειτουργία μόνιμα, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει η αμερικανική θέση.

«Είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που λάμβαναν χώρα προ των κυρώσεων, η αμερικανική Κυβέρνηση είχε απορρίψει παρόμοια πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τότε.

Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου, αν η πρόταση Ακάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Πράις αφού ξαναείπε ότι η αμερικανική θέση δεν άλλαξε. Πρόσθεσε ότι «είχαμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για το σύστημα S-400 και το σύστημα αυτό στο πλαίσιο ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε δεκτή την επισήμανση δημοσιογράφου πως αρκετοί θεωρούν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σνομπάρει τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς δεν του έχει ακόμη μιλήσει. «Σίγουρα δεν θα το χαρακτήριζα έτσι», είπε ο κ. Πράις.

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνια σύμμαχος. Μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τους Τούρκους εταίρους μας. Αναμένω ότι ο Υπουργός κι ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

 

Οι ΗΠΑ καλούν την Άγκυρα να αφήσει άμεσα ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε χθες Τετάρτη την Τουρκία να “απελευθερώσει αμέσως” τον επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβαλά, τον οποίο βαρύνουν κατά την άποψη της Ουάσινγκτον ψευδείς κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

“Οι απατηλές κατηγορίες σε βάρος του Καβαλά, η συνεχιζόμενη φυλάκισή του και οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης του, κυρίως εξαιτίας της συγχώνευσης των υποθέσεων σε βάρος του, υπονομεύουν την τήρηση του κράτους του δικαίου και τη δημοκρατία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

“Προτρέπουμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εγγυηθεί τη δίκαιη, διαφανή και ταχεία επίλυση της υπόθεσης αυτής συμμορφούμενη προς τη νομοθεσία της και τις διεθνείς υποχρεώσεις της”, πρόσθεσε ο κ. Πράις. Ο Οσμάν Καβαλά, πασίγνωστη προσωπικότητα στην Τουρκία, παραμένει στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο πλαίσιο της δίκης του για “απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης”, κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, και για “κατασκοπεία”.

Η δικαστική υπόθεση αυτή συγχωνεύθηκε πρόσφατα με μια άλλη, που αφορά τον ρόλο του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013. Η αθώωσή του για αυτή τη δεύτερη υπόθεση, πριν από έναν χρόνο, ακυρώθηκε τον Ιανουάριο από εφετείο. Ο κ. Καβαλά διαψεύδει πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών.

Ο 63χρονος επιχειρηματίες είναι γνωστός διότι έχει υποστηρίξει πολιτιστικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το κουρδικό ζήτημα, ή την αρμενοτουρκική συμφιλίωση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται συχνά στον Οσμάν Καβαλά, τον παρουσιάζει σαν “τον αντιπρόσωπο στην Τουρκία” του αμερικανού δισεκατομμυριούχου ουγγρικής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, μαύρου προβάτου για διάφορα αυταρχικά καθεστώτα του κόσμου. Ο αμερικανός ερευνητής Χένρι Μπάρκι δικάζεται επίσης ερήμην για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο κατηγορητήριο, περιγράφεται ως “συνεργάτης” του κ. Καβαλά.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο Νεντ Πράις εξέφρασε την “ανησυχία” της Κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το γεγονός πως ο Αμερικανός πολίτης αυτός “συμπεριλήφθηκε” σε “αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες”.

“Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Δρ. Μπάρκι είναι ανυπόστατες και καλούμε την Τουρκία να επιλύσει την υπόθεσή του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή και ταχύ”, επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Times: Αποτυγχάνει η επίθεση γοητείας του Ερντογάν με στόχο τον Μπάιντεν

Η Τουρκία κάνει πίσω στο θέμα των S-400 – Με διάθεση συμβιβασμού εμφανίστηκε ο Ακάρ

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.