Φόρμα αναζήτησης

ΟΑΧΟ: 100 γρ. νευροπαραλυτικού παράγοντα στη δηλητηρίαση Σκριπάλ

Ποσότητα νευροπαραλυτικού παράγοντα, αισθητά μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς, εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε στη δηλητήριαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, Γιούλια. 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα New York Times ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτσού, υπολογίζει ότι στην υπόθεση χρησιμοποιήθηκαν 50-100 γραμμάρια του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νοβιτσόκ σε υγρή μορφή. «Αυτό σημαίνει ότι η ουσία αυτή παρήχθη πιθανότατα για να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο» τονίζει.

 
«Για ερευνητικού σκοπούς θα χρειαζόσασταν για παράδειγμα 5-10 γραμμάρια ή περίπου αυτή την ποσότητα, ωστόσο στο Σάλσμπερι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα» εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ. «Έχει σημασία να επισημανθεί ότι η νευροπαραλυτική ουσία είναι προφανώς πολύ ανθεκτική και δεν επηρεάστηκε από καιρικές συνθήκες» προσθέτει. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μια ουσία υψηλής καθαρότητας» καταλήγει ο Ουζουμτσού.