Φόρμα αναζήτησης

Ο Ζαρίφ ζητεί συγκεκριμένες ενέργειες από τις χώρες που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν «σε συγκεκριμένες ενέργειες» για να την σώσουν, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την άφιξή του στο Πεκίνο.

«Οι οικονομικές σχέσεις του Ιράν πρέπει να εξομαλυνθούν (…) Αν η διεθνής κοινότητα και οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, καθώς και οι φίλοι μας, όπως η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να συνεχίσουν την εφαρμογή της, πρέπει να το επιβεβαιώσουν μέσω συγκεκριμένων ενεργειών από τις οποίες θα ωφεληθούν οι Ιρανοί», επεσήμανε ο Ζαρίφ.

«Η διασφάλιση της (πυρηνικής συμφωνίας) είναι εφικτή μέσω πρακτικών μέσων και όχι μόνο μέσω υποστηρικτικών ανακοινώσεων», τόνισε.

Στο μεταξύ ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ανειλικρίνεια, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον ζητεί τη διενέργεια συνομιλιών, την ώρα που «κρατά ένα πιστόλι» εναντίον της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

«Οι ενέργειες των Αμερικανών ηγετών που ασκούν πίεση και επιβάλλουν κυρώσεις (…) ενώ αναφέρονται σε συνομιλίες είναι σαν να κρατούν όπλο εναντίον κάποιου και να του ζητούν τη φιλία του και διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ρασούλ Σαναΐ- Ραντ πολιτικός επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

«Η συμπεριφορά των Αμερικανών ηγετών είναι ένα πολιτικό παιχνίδι το οποίο συνίσταται σε απειλές και πίεση, ενώ παράλληλα δείχνουν προθυμία να διαπραγματευθούν προκειμένου να παρουσιάσουν μια ειρηνική εικόνα του εαυτού τους και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.