Φόρμα αναζήτησης

Ο Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες για κατάργηση του Obamacare

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές για την αποτυχία τους να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Τα στοιχεία μιας νέας αναφοράς που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι 32 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, εάν οι Γερουσιαστές καταργήσουν τον αναφερόμενο νόμο, χωρίς να τον αντικαταστήσουν.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε 49 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές για ένα μεσημεριανό γεύμα εργασίας χθες στον Λευκό Οίκο μετά την κατάρρευση της πολιτικής προσπάθειας για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, εξαιτίας των διαφωνιών και των επιφυλάξεων μεταξύ συντηρητικών και μετριοπαθών Γερουσιαστών.

Μετά την προτροπή του προέδρου Τραμπ για την συνέχιση των προσπαθειών μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών είχε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να δρομολογηθούν εξελίξεις. Η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare υπήρξε ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποσχεθεί την κατάργησή του από το 2010 όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προχθές ότι δεν θα είχε πρόβλημα εάν το πρόγραμμα Obamacare αφεθεί να καταρρεύσει. Ωστόσο, χθες άλλαξε στάση απαιτώντας από τους Γερουσιαστές να παραμείνουν στην Ουάσινγκτον τον Αύγουστο μέχρι να βρουν κοινά σημεία προσεγγίσεων για την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare.

«Μπορούμε να το καταργήσουμε, αλλά πρέπει να το καταργήσουμε και να το αντικαταστήσουμε και δεν πρέπει να φύγουμε από την Ουάσινγκτον μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του με τους Γερουσιαστές.

Παρά τη νέα προσπάθεια του Τραμπ, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία βρίσκονται αντιμέτωποι με την ουσιαστική πολιτική πρόκληση να «γεφυρώσουν» τις διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις μεταξύ των συντηρητικών και των μετριοπαθών. Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, προγραμματίζει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την κατάργηση του Obamacare, ενώ αρκετοί Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους στην προσέγγιση που ακολουθεί.

Το πρόβλημα υγείας του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν επιδεινώνει την κατάσταση διαμόρφωσης της αριθμητικής ισορροπίας στην Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών έναντι 48 των Δημοκρατικών. Έτσι, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare, επιτρέπει απώλειες μόλις δύο ψήφων από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Γερουσιαστής Τζον Κένεντι δήλωσε ότι όλοι διαπραγματεύονται με καλή πίστη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρος για την επίτευξη αποτελέσματος.

Ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, που εκφράζει τους συντηρητικούς, έχει προτείνει την δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες να παρέχουν προγράμματα ασφαλιστικής κάλυψης χαμηλού κόστους, τα οποία ωστόσο, δεν υπάγονται στις προβλέψεις εφαρμογής του Obamacare, ενώ ο ίδιος, δήλωσε: «Έχουμε ακόμη μερικά θέματα που μας χωρίζουν». Σχεδόν όλοι οι Γερουσιαστές έφυγαν από την συνάντησή τους με τον Τραμπ χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Η αναφορά του ανεξάρτητου γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) γνωστοποίησε ότι 32 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις ασφαλιστικές καλύψεις που έχουν μέχρι το 2026, στην περίπτωση που το Obamacare καταργηθεί χωρίς ν’ αντικατασταθεί από ένα άλλο νομοσχέδιο ασφαλιστικών καλύψεων. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, 17 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται ότι θα χάσουν τις παροχές υγείας και θα μείνουν ανασφάλιστοι μόνο μέσα στο 2018. Παράλληλα, το οικονομικό κόστος των ασφαλίστρων θα αυξηθεί κατά 25% τον επόμενο χρόνο, ενώ αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026. Οι εκτιμήσεις της προηγούμενης αναφοράς του CBO είχαν επίσης προβληματίσει τους Γερουσιαστές, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχαν στους ψηφοφόρους των εκλογικών περιφερειών τους.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύτηκαν άμεσα την ευκαιρία να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις της επιτροπής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν σιωπηλοί. «Ο πρόεδρος Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολλές φορές υποσχεθεί την μείωση του κόστους των ασφαλιστικών καλύψεων, αλλά και επέκταση των υγειονομικών καλύψεων. Ωστόσο, κάθε πρόταση που καταθέτουν κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσαρλς Σάμερ.

Τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και τα νοσοκομεία, έχουν ταχθεί κατά μιας κίνησης κατάργησης του Obamacare, χωρίς την αντικατάστασή του, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην αγορά θα ενισχύσει την αβεβαιότητα, αλλά και το οικονομικό κόστος για τις εταιρίες και τα νοσοκομεία. «Η αναφορά του CBO ότι η μισή χώρα δεν θα έχει ασφαλιστές μέχρι το 2020 μετά την κατάργηση του Obamacare. Πρόκειται για μία θανατηφόρα αδιέξοδη πορεία», έγραψε στο Twitter ο Λάρι Λεβίτ αντιπρόεδρος του ομίλου έρευνας για την υγεία (Kaiser Family Foundation).

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα Obamacare αποτελεί μία δαπανηρή εισβολή στο υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων. Οι πρώτοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει έναντι των ασφαλιστικών καλύψεων εκατομμυρίων Αμερικανών, ενώ οι δεύτεροι ζήτησαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις δαπανών.

Οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνες Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς, Λίζα Μαρκόβσκι και Σίλεϊ Μουρ Καπίτο δήλωσαν ότι είναι αντίθετες με το σχέδιο του Μιτς Μακόνελ για την κατάργηση του Obamacare, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή δύο χρόνια μετά.

Και οι τρεις πήγαν στο χθεσινό μεσημεριανό γεύμα εργασίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.