Φόρμα αναζήτησης

Νέα ήττα για τη Μέι στη Βουλή για το Brexit

Ακόμα μία ήττα υπέστη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε ψηφοφορία επί του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές καταψήφισαν με 303 ψήφους κατά και 258 υπέρ την πρόταση της κυβέρνησης για επαναβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών της 29ης Ιανουαρίου.

Τότε οι βουλευτές είχαν εγκρίνει τροπολογία που υπαγόρευε στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, προκειμένου να γίνει δεκτή η συμφωνία του Brexit.

Είχαν όμως παράλληλα υπερψηφίσει και μία μη δεσμευτική τροπολογία που όριζε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αυτή η δεύτερη τροπολογία προκάλεσε τις έντονες ενστάσεις της ομάδας ERG των Συντηρητικών Brexiteers, οι οποίοι θεώρησαν ότι αν υπερψήφιζαν απόψε την κυβερνητική πρόταση τότε θα παγιδεύονταν στην απόρριψη της πιθανότητας του no deal, την οποία θεωρούν απαραίτητο διαπραγματευτικό χαρτί.

Αυτοί οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πρόταση να απορριφθεί.

Η ήττα για την κα Μέι δεν έχει παρά συμβολικό χαρακτήρα. Όπως είχε παραδεχθεί, ωστόσο, νωρίτερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η καταψήφιση της πρότασης υπονομεύει το επιχείρημα της πρωθυπουργού στις συζητήσεις με την ΕΕ ότι έχει πίσω της μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που θα στήριζε μια συμφωνία του Brexit εφόσον γίνονταν αλλαγές στο λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στην αποψινή συνεδρίαση, επίσης, δύο τροπολογίες επί της κυβερνητικής πρότασης που τέθηκαν σε ψηφοφορία απορρίφθηκαν. Επρόκειτο για τροπολογία του Εργατικού Κόμματος για μία οριστική ψηφοφορία επί του τι δέον γενέσθαι με το Brexit εντός του Φεβρουαρίου (306 έναντι 322 ψήφων) και για τροπολογία του SNP που προέβλεπε κατ´ ελαχιστον τρίμηνη παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ (93 έναντι 315 ψήφων).

Η τρίτη τροπολογία που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία, από τη φιλοευρωπαία Συντηρητική βουλευτή Άννα Σούμπρι, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή. Όπως δήλωσε η κα Σούμπρι, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί το περιεχόμενο της τροπολογίας, δηλαδή να δημοσιεύσει τις πιο πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις επιχειρήσεις και στο εμπόριο. Σε περίπτωση που αυτό δε γίνει, η βουλευτής θα επαναφέρει την τροπολογία στην επόμενη αντίστοιχη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου δεν επέλεξε καμία από τις υπόλοιπες βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, οι οποίες ζητούσαν είτε δεύτερο δημοψήφισμα είτε ενδεικτικές ψηφοφορίες επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit.