Φόρμα αναζήτησης

Μογκερίνι και Βεστάγκερ, στην κορυφή των καλύτερων Επιτρόπων της Ε.Ε.

H Μαργκρέτε Βεστάγκερ αναδείχτηκε ως η καλύτερη Επίτροπος στην Επιτροπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε πανευρωπαϊκή έρευνα στην οποία οι ερωτηθέντες δήλωσαν μάλιστα ότι θα ήθελαν να είναι και η επόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην έρευνα εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων BCW (Burson Cohn & Wolfe) και της EURACTIV, οι  συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις επιδόσεις κάθε Επιτρόπου – από το 0 έως το 10 – λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες και τους στόχους τους από την αρχή της θητείας τους.

Η κ. Βεστάγκερ ήταν η μόνη, που έλαβε βαθμολογία άνω του 50% (5.02 / 10). Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, οι ερωτηθέντες την κατέταξαν ως την καταλληλότερη υποψήφια για την ανάληψη της Προεδρίας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο.

Στην δεύτερη θέση, πίσω από την Δανή Επίτροπο, βρίσκεται η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι με 49,6%, ενώ τις δυο γυναίκες Επιτρόπους ακολουθούν ο Ολλανδός, Φρανς Τίμερμανς, πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής με 46,9% και η Σουηδή Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ με 44,7%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατατάσσεται πέμπτος στον κατάλογο με τους δημοφιλέστερους Επιτρόπους. Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκέντρωσε το ποσοστό 24.8% ενώ ο Κύπριος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης συγκέντρωσε το ποσοστό 21,7%.

Στο τέλος της λίστας συναντάμε το πρόσωπο πίσω από το πρόγραμμα Erasmus + της ΕΕ, τον Ούγγρο Τίμπορ Νάβρατσιτς, αρμόδιο Επίτροπο για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό με 19%. Προτελευταίος κατατάσσεται ο Κροάτης Νέβεν Μίμιτσα, Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, με 20,6%. Αυτό ενδεχομένως να έχει κάνει και με την περιορισμένη αναγνωρισιμότητά τους.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν επίσης να κατατάξουν την απόδοση του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην επιτρόπου και επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος κέρδισε την αποδοχή της τάξεως του 57%.

ΑΠΕ