POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Προτεραιότητα για την ΕΕ η αύξηση παραγωγής/παραδόσεων εμβολίων – Υπό όρους η θετική ατζέντα με ΤουρκίαΤην απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση της παραγωγής και παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, υιοθέτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναθέτοντας στην Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία.

Το θέμα της παραγωγής εμβολίων, όπως εξήγησε ο Σ. Μισέλ, ετέθη και κατά την κοινή συνεδρίαση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Μπάιντεν. Σε αυτή την πρώτη εδώ και 11 χρόνια τηλεδιάσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της διασφάλισης της εφοδιαστικής αλυσίδας παραγωγής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέθεσε στους 27 το όραμά του για την ανοικοδόμηση της διατλαντικής σχέσης που είχε διαρραγεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι 27 έδωσαν την εντολή στο Συμβούλιο να συνεχίσει με γρήγορο ρυθμό και την προετοιμασία για μια κοινή προσέγγιση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την κινητικότητα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε στους ηγέτες τον νέο κανονισμό για την αδειοδότηση των εξαγωγών περιλαμβανομένων των δυο νέων αρχών, της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι στο 2ο τρίμηνο του έτους η ΕΕ αναμένει 360 εκ. δόσεις περιλαμβανομένων και των 55 εκ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, και κατά συνέπεια θα πετύχει το στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εξάγει 77εκ. δόσεις και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο όταν οι εταιρείες τιμούν τις υποχρεώσεις τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ καλεί και τους διεθνείς της εταίρους να αντιγράψουν την ανοιχτή συμπεριφορά της ΕΕ.

Η ΕΕ παρέλαβε μέχρι στιγμής 88 εκ. εμβόλια και τα κράτη μέλη έχουν προχωρήσει σε 62 εκ. εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση που υιοθέτησαν οι 27 για την πανδημία, αναφέρουν τα εξής:

“Η επιτάχυνση της παραγωγής, της παράδοσης και της χρήσης εμβολίων παραμένει απαραίτητη και επείγουσα για να ξεπεραστεί η κρίση. Οι προσπάθειες προς το σκοπό αυτό πρέπει να ενταθούν περαιτέρω. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και επιβεβαιώνουμε ότι οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα της παραγωγής εμβολίων και να τηρούν τις συμβατικές προθεσμίες παράδοσης. Επιβεβαιώνουμε την αναλογική κλείδα κατανομής με βάση τον πληθυσμό για την κατανομή των εμβολίων. Καλούμε την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων να εξετάσει το ζήτημα της ταχύτητας χορήγησης εμβολίων κατά την κατανομή των 10 εκατομμυρίων νέων δόσεων BioNTech-Pfizer που θα φτάσουν γρήγορα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με πνεύμα αλληλεγγύης.”

Επιπλέον τονίζουν, “η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή, επίσης υπό το φως των προκλήσεων που θέτουν οι μεταλλάξεις. Επομένως, πρέπει να τηρηθούν προς το παρόν περιορισμοί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων, ενώ η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζεται, συμπεριλαμβανομένων κάνοντας χρήση των Green Lanes”.

Ωστόσο, προστίθεται, “οι προετοιμασίες πρέπει να ξεκινήσουν από μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται, όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων”, σημειώνουν οι 27.

“Το νομοθετικό και τεχνικό έργο για τα διαλειτουργικά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID-19, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, πρέπει να προωθηθεί επειγόντως”, αναφέρουν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ενισχύει την παγκόσμια αντίδρασή της στην πανδημία. Οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων πρέπει να προωθηθούν γρήγορα προκειμένου να συμπληρωθεί και να υποστηριχθεί ο ηγετικός ρόλος της COVAX στη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης και της χρήσης εμβολίων”.

Πιθανή θετική ατζέντα αν η Τουρκία παραμείνει μετριοπαθής

Σε, ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξήγησε ότι “είναι μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα” και “προετοιμάσαμε πολύ καλά τα συμπεράσματα”. Εξήγησε ότι η ΕΕ υιοθέτησε μια “διπλή προσέγγιση”, με μια “πιθανή θετική ατζέντα, αλλά υπό όρους’, αν η Τουρκία παραμείνει μετριοπαθής το επόμενο διάστημα.

Ο Σ. Μισέλ εξήγησε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια πιο σταθερή και πιο προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία και ως προς αυτό προετοιμάζει στοιχεία όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης, η κινητικότητα ανθρώπων και μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Παρέπεμψε δε σε πιο επίσημες αποφάσεις τον Ιούνιο.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι “μιλήσαμε με τον Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή” και τόνισε ότι “από το Δεκέμβριο η κατάσταση έχει βελτιωθεί”. Αναφερόμενη στη διπλή προσέγγιση και τις πρόνοιες για το μεταναστευτικό, την επανέναρξη των υψηλών διαλόγων και την τελωνειακή ένωση.

Προειδοποίησε όμως ότι αν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς δράσεις η ΕΕ θα αναστείλει ξανά όλα αυτά τα στοιχεία.

Η Κομισιόν κλήθηκε από το Συμβούλιο να παρουσιάσει πρόταση για τη χρηματοδότη της φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο, ανακοίνωσε.

Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ παρέπεμψε στα συμπεράσματα σε σχέση με την απαίτηση για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των γυναικών και του κράτους δικαίου.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε επί του θέματος ότι η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ορόσημο για την προστασία των γυναικών και η ΕΕ εκφράζει την απογοήτευση της για την αποχώρηση της Τουρκίας. Υπενθύμισε όμως ότι την ίδια ώρα “ζητούμε όμως και από κράτη μέλη της ΕΕ ακόμα να την επικυρώσουν”.

Ο Πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για ένα πιθανό ταξίδι στην Άγκυρα τον Απρίλιο.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για την ανάγκη συμφωνίας επί ενός νέου μηχανισμού επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης στο μεταναστευτικό, θύμισε ότι 4 από τα 6 δις της δήλωσης του 2016 έχουν δαπανηθεί και γενικώς τα κεφάλαια τελειώνουν το 2021.

Υπενθύμισε ακόμα ότι η ΕΕ πληρώνει για 3,6 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, για τα σχολεία για 2 εκ. παιδιών, τα νοσοκομεία και την περίθαλψή τους αλλά και υποδομές.

Η Τουρκία σηκώνει στους ώμους της τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την υπόθεση, τόνισε δηλώνοντας ότι ως ΕΕ πρέπει να τη στηρίξουμε.

ΚΥΠΕ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο/«27»: Να απέχει από νέες προκλήσεις η Τουρκία, ενεργός ο ρόλος ΕΕ στο Κυπριακό

Covid19/Pfizer – BioNTech: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.