Φόρμα αναζήτησης

Μεταναστεύουν οι Βρετανοί – Ανησυχούν για τις επιπτώσεις του Brexit

Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταναστεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Eurostat, ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν εκτός Βρετανίας αυξήθηκε κατά 30% μετά το δημοψήφισμα, καθώς κατά μέσο όρο από 56.832 άτομα τον χρόνο το 2008-15, αυξάνεται σε 73.642 άτομα ετησίως το 2016-18. Οι μισοί μάλιστα επέλεξαν να το κάνουν κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016. Η μελέτη δείχνει επίσης αύξηση 500% σε όσους άλλαξαν χώρα διαμονής και στη συνέχεια έλαβαν την ιθαγένεια σε κράτος της ΕΕ. Η Γερμανία σημείωσε αύξηση 2.000%, με 31.600 Βρετανούς να πολιτογραφούνται εκεί μετά το δημοψήφισμα. Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Daniel Auer, εξέφρασε την έκπληξή του για τα υψηλά νούμερα σημειώνοντας ότι οι «αυξήσεις αυτές αναλογούν σε περιπτώσεις όπου μια χώρα πλήττεται από μεγάλη οικονομική ή πολιτική κρίση».

Με αυθορμητισμό

Όπως ανέφεραν στην «Guardian» οι συγγραφείς της μελέτης, σημαντικό στοιχείο από τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησαν, ήταν «τα μειωμένα επίπεδα σκέψης και ηρεμίας στη λήψη αποφάσεων, με αυξήσεις στα επίπεδα παρορμητικότητας, αυθορμητισμού και αντίστοιχης ανάληψης κινδύνων». Ενώ η συμφωνία αποχώρησης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο κατοχυρώνει την παραμονή, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους Βρετανούς στο υπόλοιπο μπλοκ, απέτυχε να εγγυηθεί τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας των Βρετανών μεταναστών, περιορίζοντας τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης και διαμονής σε άλλα κράτη μέλη. Ακόμη, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το Brexit ήταν με διαφορά η σημαντικότερη αιτία για τη μετανάστευση στη Βρετανία το 2016, ενώ κύριο μέλημα αυτών που έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στη ζωή τους. Το πλέον αρνητικό σημείο ίσως για τους Βρετανούς, είναι η απώλεια ελευθερίας μετακίνησης εντός της ΕΕ ή και η εργασία εκτός συνόρων. Αυτό δεν ισχύει για τους υπηκόους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο που διατηρούν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας μετά το Brexit, χάρη στην ιθαγένεια του κράτους μέλους της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός εάν Βρετανοί υπήκοοι αποκτήσουν ιθαγένεια στη χώρα υποδοχής τους, δεν μπορούν πλέον να εργαστούν ή να προσφέρουν υπηρεσία σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, επηρεάζοντας επαγγέλματα όπως η λογιστική, η νομική, η αρχιτεκτονική, η μετάφραση και η υγεία.

Πρώτη η Ισπανία

Η πρώτη επιλογή για τους Βρετανούς είναι η Ισπανία, στην οποία ζουν περίπου 380.000 Βρετανοί υπήκοοι. Η εγγραφή στη χώρα δεν είναι απαραίτητη, οπότε πολλοί ζουν εκεί χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε επίσημα ισπανικά αρχεία μετανάστευσης, με μέσο όρο μόλις 2.300 ετησίως να εγγράφονται ως μετανάστες στη χώρα μεταξύ του 2008 και του 2015. Μετά το δημοψήφισμα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε πέντε φορές, με 21.250 εγγραφές μεταξύ 2016 και 2018. Η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα για τους Βρετανούς υπηκόους ήταν η Γαλλία, η οποία δεν απαιτεί εγγραφή μεταναστών στην ΕΕ. Μεταξύ 2008 και 2015 ο αριθμός των εγγραφών ήταν πάνω από 500 τον χρόνο. Μετά το δημοψήφισμα, ο αριθμός αυτός δεκαπλασιάστηκε με 5.000 εγγραφές τα επόμενα δύο χρόνια. Όσον αφορά τη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 14.600 Βρετανοί απέκτησαν το 2019 διπλή υπηκοότητα, σε σύγκριση με 622 το 2015. Συνολικά 31.600 υπέβαλαν αίτηση και έλαβαν γερμανική υπηκοότητα τα τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα (2016 έως 2019), ενώ κάτοχοι γερμανικού διαβατηρίου αναμένεται να γίνουν άλλοι 15.000 μέσα στο 2020. Συνολικά, οι μισοί από τους 120.000 Βρετανούς που ζουν στη Γερμανία, αναμένεται να έχουν διπλή υπηκοότητα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ξέρουν το ρίσκο

Στις συνεντεύξεις που έγιναν στη Γερμανία, οι μετανάστες παραδέχθηκαν ότι η απόφασή τους να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εμπεριείχε «μεγάλο κίνδυνο», ωστόσο ήταν διατεθειμένοι να κάνουν την αλλαγή για να εξασφαλίσουν ευκαιρίες απασχόλησης στις 27 χώρες του μπλοκ, αλλά και την ελεύθερη μετακίνησή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συγγραφείς υπογράμμισαν παράλληλα ότι η αύξηση των πολιτογραφήσεων «ήταν μια εντυπωσιακή δέσμευση για ένταξη ή κοινωνική ενσωμάτωση, με αύξηση των ανθρώπων που έκαναν μαθήματα εκμάθησης γλωσσών και της συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα». «Παρατηρούμε ένα νέο φαινόμενο κοινωνικής ένταξης και έναν επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να είσαι Βρετανός Ευρωπαίος», συνέχισαν. Χαρακτηριστικά, το 2019, οι Βρετανοί ήρθαν ακριβώς πίσω από τους Τούρκους σε αριθμό ατόμων που έλαβαν γερμανική υπηκοότητα – πολύ μπροστά από τους Πολωνούς, τους Ρουμάνους, τους Ιρακινούς ή τους Σύρους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.