Φόρμα αναζήτησης

Με «οδηγό τη ρητορική κατά Κιμ» οι απειλές Τραμπ σε βάρος του Ιράν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε χθες εκ νέου την Τεχεράνη, ότι σε περίπτωση που προβεί σε οποιαδήποτε πράξη κατά της χώρας του, αυτή θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη». Σε ανάρτησή του στο twitter, o Τραμπ ανέφερε επίσης ότι «Αν το Ιράν θέλει να παλέψει, θα είναι το επίσημο τέλος της χώρας».

Ωστόσο, σημείωσε πως πρόθεσή του δεν είναι η συμπλοκή με το Ιράν, αλλά η έναρξη συνομιλιών με τους Ιρανούς ηγέτες «όταν είναι έτοιμοι» για αυτές.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Τραμπ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η ρητορική του Αμερικανού Προέδρου και οι απειλές που εκτοξεύει κατά της Τεχεράνης, θυμίζουν τη ρητορική που είχε ακολουθήσει στην περίπτωση της Βορείου Κορέας και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τότε, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει να απειλεί την Ουάσινγκτον, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με «φωτιά και οργή».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, ο Τραμπ ρίσκαρε με τις απειλές του κατά της Βορείου Κορέας και μέχρι στιγμής, δεν έχει πληρώσει κάποιο τίμημα. «Αυτό τον κάνει να πιστεύει ότι είναι καλός τζογαδόρος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρώην αξιωματούχος σημείωσε ότι η πυρηνική κρίση με τη Βόρεια Κορέα, ήταν η σοβαρότερη πυρηνική απειλή για τις ΗΠΑ από το 1962, «κάτι το οποίο ο Πρόεδρος αγνοεί. Η άγνοιά του αυτή τον οδηγεί σε επανάληψη λαθών που μας έφεραν κοντά στην καταστροφή το 2017».

Από την πλευρά του ο Τραμπ παρουσιάζει την περίπτωση της Βορείου Κορέας ως μία διπλωματική νίκη της Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι από τον καιρό που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει πραγματοποιήσει άλλες πυρηνικές δοκιμές.