Φόρμα αναζήτησης

Λωρίδα της Γάζας: 17 Παλαιστίνιοι τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, περιοχής που έχει μετατραπεί εδώ και περίπου έναν χρόνο σε θέατρο εβδομαδιαίων κινητοποιήσεων.

Στρατιώτες έκαναν χρήση πραγματικών πυρών «όπως προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες εμπλοκής τους», ανέφερε από την πλευρά της εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «σχεδόν 8.000 ταραχοποιούς» που «έριξαν πέτρες, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτών κι εναντίον του φράκτη» στα σύνορα.

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μια επιτροπή έρευνας που συστήθηκε κατ’ εντολή του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως, εντός των ορίων της ισραηλινής αντίδρασης απέναντι στις συνεχιζόμενες επί σχεδόν έναν χρόνο διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε ως «μεροληπτική» την έκθεση και επικαλέστηκε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι των «τρομοκρατικών» ενεργειών της Χαμάς, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για τον βαρύ απολογισμό θυμάτων.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο έχει μετατραπεί από τις 30 Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους.

Πάνω από 250 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 26.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

ΑΠΕ