Φόρμα αναζήτησης

Λιβύη: 376 νεκροί στις εχθροπραξίες του Απριλίου

Τουλάχιστον 376 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.822 τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα στις εχθροπραξίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη.

Την 4η Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη- έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του Φάγεζ Σάρατζ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από το εναλλακτικό κοινοβούλιο και την παράλληλη κυβέρνηση της Κυρηναϊκής.

Τουλάχιστον 42.000 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

Η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ήγειρε φόβους για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λιβυκού αργού, αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την επανεμφάνιση τζιχαντιστών που ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ενώ μοιάζει να ενταφίασε τις ελπίδες του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία για να τερματιστεί η χαοτική κατάσταση που βασιλεύει στη Λιβύη από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο Χάφταρ διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη από το 2014 και οι δυνάμεις του επεκτάθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες, πριν ο στρατάρχης διατάξει να προελάσουν στην Τρίπολη.

Μπορεί να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του πολέμου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, Άχμεντ αλ Μισμάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η απελευθέρωση της Λιβύης από τους τρομοκράτες θα σημάνει πως η περιοχή του αραβικού Μάγρεμπ θα απαλλαγεί από την τρομοκρατία», επέμεινε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP