Φόρμα αναζήτησης

Σχέδιο 164 εκ. ευρώ για εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παρουσίασε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Σχέδιο ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης το 2019, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Ταυτόχρονα η Κομισιόν, μαζί με διεθνείς και βελγικές οργανώσεις και προσωπικότητες καθώς και περίπου 400 φοιτητές, ξεκίνησε μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα για την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των νέων Ευρωπαίων.

Σημειώνεται ότι χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια κορίτσια, αγόρια και δάσκαλοι σε 55 χώρες που πλήττονται από κατά τόπους κρίσεις έχουν ωφεληθεί από το 2015 έως το 2018, με αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ο Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε σήμερα τη νέα χρηματοδότηση στο ” # School4All ” , μια εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για την Εκπαίδευση στις Έκτακτες Ανάγκες στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 400 μαθητές γυμνασίου, καθηγητές, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και ανθρωπιστικούς βοηθούς, μαζί με τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Denis Mukwege.

Μιλώντας στην εκδήλωση στο Bozar, ο Χρήστος Στυλιανίδης ,ευχαρίστησε για την παρουσία του τον φίλο του και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Δρ. Denis Mukwege, ο οποίος μίλησε “για την πάλη του για την προστασία των κοριτσιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το πώς η εκπαίδευση μπορεί να έχει μόνιμο και θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους”

“Ευχαριστούμε επίσης την Axelle Red και τον Typh Barrow, δύο εξαιρετικούς μουσικούς και γνωστούς καλλιτέχνες, για την συμμετοχή τους σήμερα”, δήλωσε ο Επίτροπος σημειώνοντας τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για παιδιά που έχουν πληγεί από κρίση.

“Σήμερα, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ηγέτης στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γιατί η εκπαίδευση είναι τόσο κρίσιμη, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από κρίσεις, πώς η εκπαίδευση είναι μια ασπίδα που προστατεύει τα ευάλωτα παιδιά από τόσες απειλές και γιατί η επένδυση στην εκπαίδευση είναι πραγματικά μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον”, δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

“Εδώ στις Βρυξέλλες, μερικές φορές με κατηγορούν ότι έχω «εμμονή» με την εκπαίδευση. Και έχουν δίκιο! Η εκπαίδευση είναι η “θετική μου εμμονή”. Αλλά γιατί, μπορείτε να ρωτήσετε; Ο λόγος είναι απλός. Επειδή η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο για όλα τα άλλα! Ένας δάσκαλος από την Κολομβία είπε ότι το καλύτερο: η εκπαίδευση μεταμορφώνει τις ζωές. Η εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι πολύ μεγαλύτερη από το μολύβι και το χαρτί. Η εκπαίδευση είναι ασπίδα. Αυτό προστατεύει τα παιδιά από: τη ριζοσπαστικοποίηση, την καταναγκαστική εργασία, τον εξαναγκαστικό γάμο. την κατάχρηση και εκμετάλλευση. Και εξίσου σημαντικό, η εκπαίδευση δίνει στα παιδιά την ελπίδα και τις προοπτικές. Για μια ζωή μετά τις σφαίρες και τις βόμβες”, τόνισε ο Επίτροπος απευθυνόμενος στο Συνέδριο.

“Έτσι, η εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια. Η εκπαίδευση είναι μια βασική ανάγκη. Όπως τα τρόφιμα και το νερό. Ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω καταστήσει την Εκπαίδευση σε έκτακτες ανάγκες κορυφαία προτεραιότητα. Επειδή εβδομήντα πέντε (75) εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο διέκοψαν την εκπαίδευσή τους σε κρίσεις”, διευκρίνισε και προσέθεσε: “ωστόσο, δυστυχώς, η εκπαίδευση είναι ένας από τους τομείς με τις πλέον χρόνιες ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Έτσι, έπρεπε να δράσουμε. Και κάναμε πράξη.  Το 2015, μόνο ένα τοις εκατό (1%) του ανθρωπιστικού μας προϋπολογισμού κατευθυνόταν στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος, επενδύουμε δέκα τοις εκατό (10%). Αυτό είναι δέκα (10) φορές περισσότερο από τέσσερα (4) χρόνια πριν. Και σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα χρηματοδότηση για την Εκπαίδευση σε Έκτακτες ανάγκες: εκατόν εξήντα τέσσερα (164) εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος”, σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως σημειώνεται , για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια και αγόρια που πλήττονται από περιφερειακές κρίσεις παγκοσμίως, η εκστρατεία #RaiseYourPencil ξεκίνησε σήμερα για να ενθαρρύνει τους νέους Ευρωπαίους να εκφράσουν αλληλεγγύη με τους συνομηλίκους τους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να πάνε σχολείο λόγω έκτακτων περιστατικών. Η εκστρατεία θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα καλύψει τόσο τις περιόδους που οι νέοι φοιτητές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τελειώνουν το σχολικό τους έτος και όταν επιστρέφουν στο σχολείο μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Χρησιμοποιώντας το μολύβι, ένα παγκόσμιο σύμβολο για το σχολείο και τη μάθηση, η Κομισιόν ενθαρρύνει τον καθένα να #RaiseYourPencil στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για την προώθηση # School4All.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σήμερα, σχεδόν 75 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σχολείο λόγω της σύγκρουσης ή των φυσικών καταστροφών.

Η ΕΕ έχει αυξήσει συνεχώς τη χρηματοδότηση στον τομέα της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου ότι ο Επίτροπος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η εκπαίδευση σε έκτακτες ανάγκες αποτελεί τομέα προτεραιότητας το 2015, το ποσοστό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δαπανάται για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε από 1% το 2015 σε 10% το 2019. Η Κομισιόν δαπάνησε σχεδόν 13 εκατ. σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης το 2015 και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε συνολικό ποσό 290 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018.

Δείτε live το event school4all:

Τι αφορά το πρόγραμμα «Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»

 Η ΕΕ στηρίζει από το 2016,  περισσότερα από 2.300 000 παιδιά σε 42 χώρες με την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 52 εκατ. ευρώ ειδικά για εκπαιδευτικά προγράμματα μετά τη δέσμευση του Χρήστου Στυλιανίδη,  ο οποίος  ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε 4% έως το τέλος της θητείας της Επιτροπής Juncker.

Η χρηματοδότηση στηρίζει περισσότερα από 2 300 000 παιδιά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο και προορίζεται για περιοχές όπου τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην πάνε στο σχολείο ή να διακόψουν τις σπουδές τους: Μέση Ανατολή (ιδίως Συρία και Ιράκ), Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Αφρική, Ασία, Ουκρανία, Κεντρική Αμερική και Κολομβία.

Με τη χρηματοδότηση που παρέχεται ενισχύεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενημέρωση ως προς τους κινδύνους από τις νάρκες, την απόκτηση δεξιοτήτων για την καθημερινή ζωή, την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Για τα παιδιά προβλέπεται επίσης η παροχή σχολικών ειδών και η δημιουργία νέων σχολικών εγκαταστάσεων. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι πάροχοι φροντίδας θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες κατάρτισης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.