Φόρμα αναζήτησης

Κοτζιάς: Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας

Ικανοποίηση για τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κογκρέσου, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά και την χθεσινή του συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζο Μπόλτον. Μάλιστα ο Υπουργός συνέκρινε την παρούσα επίσκεψη με την πρώτη, τον Απρίλιο του 2015 και μίλησε για το υψηλό επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά. Η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδος στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών».

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Τζον Μπόλτον, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η συνάντηση διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον καθορισμένο.

«Ο κ, Μπόλτον – όπως και ο κ. Πομπέο – ήταν σε διάθεση να ακούσει. Έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις. Η συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα πού κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αυτό που εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πρώτον, ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας ακόμη και αν οι γνώμες μας είναι διαφορετικές, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την εμπειρία μας. Συζητήσαμε επίσης πώς και προς τα πού πηγαίνει το Σκοπιανό, το οποίο όπως ξέρετε το συζητήσαμε με τον κ. Μίτσελ».
 
Σχετικά με τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αφορούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς στρατηγικής σχέσης, αφορά από ζητήματα ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Οι Αμερικάνοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα γεγονότα στην περιοχή. Συζητήσαμε για τα θέματα εξασφάλισης της ειρήνης εκεί, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε».

Το τρίτο θέμα αφορούσε τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει η  Ελλάδα.

«Επιβεβαιώθηκε η αναγνώριση, όπως γίνεται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, της θετικής λειτουργίας των πρωτοβουλιών που παίρνει η Ελλάδα. Η πείρα που έχω είναι ότι όταν έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική και παίρνουμε πρωτοβουλίες ουδείς μπορεί να ανακατευτεί ή να ζητήσει να έχει λόγο πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και στην εξωτερική πολιτική. Αυτό  αφορά και στα Σκόπια».

Για το θέμα των Σκοπίων είπε πως είναι σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχουν σύμπτωση απόψεων.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως τους Αμερικανούς τους ενδιέφερε πάρα πολύ το ζήτημα της Τουρκίας.

«Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται – εξ όσων αντιλαμβάνομαι – σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, νέες συμμαχίες στην περιοχή».
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας, που ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως
οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξαιρετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν κάνει εντύπωση και στους Αμερικανούς και στους δυτικούς εταίρους. Και ανάφερε ως παραδείγματα την πρωτοβουλία για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη συνάντηση στο Σούνιο για τα Βαλκάνια.

«Η εικόνα δηλαδή που είχαμε στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες, όπου κανείς έβλεπε τα χρώματα όλων των θρησκειών – πράσινα, μωβ, άσπρα, μαύρα κοκ –  αφού είχαν συρρεύσει στην Αθήνα οι ηγέτες όλων των θρησκευτικών δογμάτων και εκκλησιών της Μέσης Ανατολής. Τους έχει εντυπωσιάσει γιατί είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να συγκεντρώσει με εμπιστοσύνη τους ηγέτες των πιο διαφορετικών θρησκειών και εκκλησιών».

Για τη συνάντηση στο Σούνιο είπε ότι μπορέσαμε να φέρουμε στην Αθήνα και να κουβεντιάσουμε ανοιχτά και τολμηρά όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης και του μέλλοντος της ΕΕ με τα  κράτη  μέλη του Βίσεγκραντ, με άλλα κράτη όπως η Σλοβενία που είναι στην Ανατολική Ευρώπη, με όλες τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συν τις χώρες που αποτελούν το Β-4, δηλ. τη συνεργασία που έχουν τα 4 κράτη μέλη της ΕΕ που προέρχονται από τα Βαλκάνια, δηλαδή Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Σημείωσε επίσης και τις υπόλοιπες συνεργασίες στα Βαλκάνια, όπως με τη Σερβία, καθώς συνοριακή που πρόσφατα έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

«Νομίζω ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη και ισχυρό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας και ενδιαφέρονται πάρα πολύ να είναι σε διάλογο μαζί μας και να αντλούν και από τη δική μας εμπειρία και απόψεις τις οποίες ακούν πλέον πάρα πολύ προσεκτικά. Είναι απόψεις πολύ ευθείς.»

Σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει.

«Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της».

Αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες.

«Έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο. Το κείμενο αυτό, μαζί με το νομικό κείμενο που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς, αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος – ΠΓΔΜ, η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ. Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά, που πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ».

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ