Φόρμα αναζήτησης

Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας: Τέλος τα πυρηνικά

Σημαντικές ανακοινώσεις προέκυψαν από τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μουν Τζε-ιν, καθώς μετά το ιστορικό τετ-α-τετ, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν.

Σε αυτό υπογραμμίζεται η θέληση και των δύο πλευρών να προχωρήσουν σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

Οι δυο ηγέτες υπογράφουν το κοινό ανακοινωθέν

Επίσης, από την 1η Μαΐου σταματούν όλες οι εκστρατείες προπαγάνδας και στις δύο χώρες, ενώ Νότια και Βόρεια Κορέα δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για αποκλιμάκωση της έντασης, με τους υπουργούς άμυνας να συναντώνται τον ερχόμενο μήνα. Ακόμη, συμφωνήθηκε όπως ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, επισκεφθεί την Πιονγκιάνγκ το Φθινόπωρο.

Επίσης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει σύνδεση των αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομων στα σύνορα των δύο χωρών. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έτσι ώστε διαιρεμένες οικογένειες να σμίξουν ξανά. 

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης, να προωθήσουν από κοινού συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως την Κίνα, με στόχο να τερματιστεί και επίσημα ο Κορεατικός Πόλεμος του 1950-53.

Σε δηλώσεις του ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ελπίδα και οι δύο πλευρές να αποφύγουν λάθη του παρελθόντος. Παράλληλα, ανέφερε πως «ελπίζω η συνάντηση αυτή να είναι η ευκαιρία για τους δύο κορεατικούς λαούς να πηγαίνουν ελεύθερα από τον Βορρά στον Νότο. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της ιστορίας μας».

Φιλοφρονήσεις

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο χωριό Πανμουντζόμ. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις, τονίζοντας τη θέλησή τους για να εγκαινιάσουν μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε δήλωσή του ο Μουν Τζε-ιν εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ενώ από την πλευρά του ο Κιμ τόνισε πως πήγε αποφασισμένος να δώσει «το σήμα μίας νέας ιστορίας».

Επίσκεψη; Βεβαίως…

Επίκεντρο των επαφών, όπως αναμενόταν, βρέθηκε το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, η οποία θα οδηγήσει σε μία μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Μουν Τζε-ιν εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία «τολμηρή συμφωνία» για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Κυανός Οίκος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», φτάνει να του απευθύνει σχετική πρόσκληση η νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Στον διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες πριν από το γεύμα ο Μουν είπε στον ομόλογό του ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Κιμ-Μουν: Live εικόνα ακόμη και στα σχολεία

«Μία νέα ιστορία…»

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953. Στο μήνυμά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγραψε πως «Μία νέα ιστορία ξεκινά τώρα. Μία εποχή ειρήνης«.

Στην Κίνα

Το προηγούμενο διάστημα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ. Η Κίνα θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Πιονγκιάνγκ, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να δηλώνει ενθαρρυμένος μετά την επίσκεψη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, εκφράστηκε θετικά στο ενδεχόμενο αποπυρηνικοποίησης της χώρας του, ζητώντας ωστόσο τις ανάλογες εγγυήσεις.

Ακολουθεί Τραμπ

Πλέον, ολόκληρος ο πλανήτης αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνάντηση που θα έχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Μαΐου, ή αρχές Ιουνίου. Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει το προηγούμενο διάστημα βαριές κατηγορίες, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία όταν ο διάλογός του στράφηκε στο «κόκκινο κουμπί» με τα πυρηνικά. Ωστόσο, η αλλαγή στάσης του Βορειοκορεάτη ηγέτη πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ, αλλά και η ανακοίνωσή του για τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, έφεραν νέο αέρα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως ειλικρινείς και έντιμες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Κιμ και πλέον η προσοχή στρέφεται στη μεταξύ τους συνάντηση.