Φόρμα αναζήτησης

Καλιφόρνια: Υποψήφιοι για την προεδρία μόνο με φορολογικές δηλώσεις – Αντίδραση από καμπάνια Τραμπ

Πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί η υπογραφή νομοσχεδίου από τον κυβερνήτη της Καλιφορνία, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα, εάν πρώτα δεν δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί από Δημοκρατικούς βουλευτές, ως απάντηση στην άρνηση του Προέδρου Τραμπ να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Ο νόμος τίθεται σε άμεση ισχύ σε όλες τις ψηφοφορίες της πολιτείας, ωστόσο ενδέχεται αυτοί που τάσσονται εναντίον να τον εφεσιβάλουν. Όμως σε δηλώσεις του ο κυβερνήσης Γκάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι η Καλιφόρνια έχει το δικαίωμα να θεσπίζει τους δικούς της νόμους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την ψήφιση του νόμου αυτού, θα θεσπιστεί ένα εθνικό πρότυπο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία χαρακτήρισε τον νόμο αντισυνταγματικό. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της καμπάνιας του Αμερικανού Προέδρου σημείωσε ότι «το Σύνταγμα είναι σαφές για τα προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος που υπηρετεί τη χώρα ως πρόεδρο και οι πολιτείες δεν έχουν το δικαίμα να θέτουν πρόσθετες απαιτήσεις».

Σημειώνεται πως ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν στις 9 Ιουλίου δημοσίευσε τις φορολογικές του δηλώσεις για τα έτη 2017 και 2018. Αυτός και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τις επιστροφές φόρου από το 2015, έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα στην ψηφοφορία στην Καλιφόρνια.